Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Tłusty czwartek 2021. Cała Polska smaży pączki i faworki! Podglądamy wasze talerze [zdjęcia]

Redakcja
Czujemy się w obowiązku ostrzec - prezentowane treści są niebezpieczne, bo prezentują bardzo apetyczne zdjęcia pączków, faworków, oponek i pączusiów, które już zaczęliście smażyć z okazji zbliżającego się tłustego czwartku. Jeśli więc jesteś na diecie, nawet nie patrz na te pyszności, bo trudno będzie się powstrzymać przed zrobieniem i zjedzeniem.Oto Wasze zdjęcia pączków i faworków --->
Czujemy się w obowiązku ostrzec - prezentowane treści są niebezpieczne, bo prezentują bardzo apetyczne zdjęcia pączków, faworków, oponek i pączusiów, które już zaczęliście smażyć z okazji zbliżającego się tłustego czwartku. Jeśli więc jesteś na diecie, nawet nie patrz na te pyszności, bo trudno będzie się powstrzymać przed zrobieniem i zjedzeniem.Oto Wasze zdjęcia pączków i faworków --->pixabay.com/RitaE
Tłusty czwartek w 2021 roku przypada 11 lutego. Wylicza się, że co roku w Polsce zjadamy tego dnia ok. 100 milionów pączków, więc na mieszkańca kraju przypada około 2,5 tej drożdżowej przekąski. Czujemy się w obowiązku ostrzec - prezentowane treści są niebezpieczne, bo prezentują bardzo apetyczne zdjęcia pączków, faworków, oponek i pączusiów, które już zaczęliście smażyć z okazji zbliżającego się tłustego czwartku. Jeśli więc jesteś na diecie, nawet nie patrz na te pyszności, bo trudno będzie się powstrzymać przed zrobieniem i zjedzeniem.

Tłusty czwartek 2021. Cukierniki lubią zaskakiwać smakiem

Pączki zjadane w tłusty czwartek to tradycja, a ta zyskuje nowe wydanie za sprawą kreatywnych piekarzy. Dobrze znane pączki mają w środku konfiturę różaną, dżem truskawkowy czy budyń z adwokatem. Oswoiliśmy te z jabłkami i cynamonem czy bananem i czekoladą.

Cukiernicy lubią nas zaskakiwać i szukają kolejnych wariantów. W sklepach spotkamy zatem pączki czekoladowe (z ciemnego ciasta) czy faworki orkiszowe.

  • Pączki w niektórych punktach sprzedaży mają nawet swoje wytrawne wersje np. bekonowe.
  • Do rzadziej spotykanych pączkowych wnętrz należy również słony karmel, jagody czy ananas.
  • Pączki wegańskie? Również znajdziemy takie na półkach wybranych cukierni, a w środku np. czekolada z chili.

Skąd wzięły się pączki? Historia smażonej drożdżowej kuli z nadzieniem

XVII/XVIII wiek - to w tym okresie miała rozpocząć się „kariera” pączka i faworka najbliższego dzisiejszemu wydaniu tych smakołyków. Już wówczas mieli je przygotowywać warszawscy cukiernicy. A wcześniej? Przyjrzyjmy się temu, co niegdyś królowało na polskich stołach w dniu otwierającym ostatni tydzień zabaw karnawałowych.

W czasach staropolskich bogatsi mieszkańcy miast i szlachta raczyli się nie tyle słodkimi, co tłustymi daniami: pieczeniami, kiełbasami i szynkami, sadłem, wędzoną słoniną. To obficie podlane winem czy wódką.

W wiejskich domostwach pod koniec karnawału jadano skromniej. Na stole dominowały suto omaszczone tłuszczem ze skwarkami kasze i kapusta. Mięso pojawiało się w domach bogatszych chłopów. Tradycyjne polskie słodkości to racuchy i placuszki.

Etnografowie wskazują kilka kierunków, z jakich do naszego kraju na czas karnawału miały przywędrować wspomniane pączki i chruściki. Francja, Wiedeń a może rejony tureckie?

Podrzucamy nasze przepisy, które przydadzą się w okolicy tłustego czwartku:

To też może Cię zainteresować

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pasztet z białej fasoli

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska