Składniki do ciasta:
Wbrew pozorom to niewiele i postarać się o zebranie wszystkich można.
- 3 jajka
- 0,6 szklanki cukru
- 0,6 szklanki mąki pszennej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- sok z ½ cytryny
- skórka z całej cytryny
- 1 łyżka kakao
Do dekoracji potrzebny jest cukier puder lub gotowy lukier. Z cukru pudru można zrobić lukier samodzielnie. Wystarczy wsypać trzy czubate łyżki cukru pudru do kubeczka, wlać trzy łyżki gotującej się wody i dobrze wymieszać. Jeśli ktoś lubi, to można dosypać troszkę cukru waniliowego dla uzyskania słodszego zapachu.
Sposób wykonania: Czytać trzeba uważnie. Jak coś pomylisz, to klapa, zakalec. Zakalców jeść nie radzę ze względu na mogące wystąpić bóle brzucha. W czasie Świąt absolutnie niewskazane.
Białka ubić, dodać cukier, nadal ubijać. Ubijać trzeba generalnie długo. Następnie dodać żółtka i ubijać. Znów ubijać długo. Pod koniec ubijania dodać mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sok i otartą skórkę z cytryny. Najlepiej mąkę i to, co następuje po niej wymieszać powoli i delikatnie, aczkolwiek dokładnie łyżką.
Formę na babkę (o średnicy 18 cm) dokładnie wysmarować tłuszczem, wylać ciasto, ale nie wszystko. Około 5 łyżek ciasta zostawić, dodać łyżkę kakao i wymieszać. Następnie wylać na ciasto.
Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 35 minut w temperaturze 160-170 °C.
Ostudzoną babkę posypać cukrem pudrem lub polać lukrem. Babka musi być ostudzona, bo jak nie będzie to cukier się roztopi i wsiąknie w ciasto. Podobnie zrobi lukier. Jeśli posypiemy lub polejemy na zimną to zostanie na babce i będzie ładnie wyglądać. Wiem, trzeba czekać aż wystygnie, ale warto.
Smacznego!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?