MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Tradycyjne bitki wieprzowe na rodzinny obiad. Z tego przepisu mięso wychodzi perfekcyjnie: miękkie i kruche. Zrób niezawodne bitki w sosie

Karolina Głogowska
Bitki wieprzowe w sosie własnym to tradycyjne danie kuchni polskiej
Bitki wieprzowe w sosie własnym to tradycyjne danie kuchni polskiej 123rf/fotek/zdjęcie ilustracyjne
Bitki wieprzowe to niezawodny pomysł na tradycyjny obiad. Jeśli nigdy nie robiłeś bitek z obawy, że mięso wyjdzie twarde, koniecznie sprawdź nasz przepis. Dzięki kilku trikom zawsze się sprawdza, a bitki są pyszne i rozpływają się w ustach.

W skrócie:

Masz ochotę na tradycyjny, prosty i pożywny obiad? Zrób wyśmienite bitki wieprzowe w sosie własnym. Dzięki odpowiednim wskazówkom to danie wyjdzie ci perfekcyjnie. Do sosu dodaj przyprawy oraz suszone grzyby, żeby podbić smak mięsa. Bitki wieprzowe doskonale smakują z ziemniakami puree i surówkami, np. z kapusty. Możesz podać do nich także ogórki kiszone albo tradycyjne buraczki na zimno.

Jakie mięso na bitki?

Aby zrobić wyśmienite bitki, musisz wybrać odpowiednie mięso. W takim przypadku lepiej nie kupować przygotowanego i pokrojonego mięsa, ale kawałek karkówki lub łopatki. Smaczne bitki zrobisz także z szynki oraz schabu. Bardzo ważne jest to, by pokroić mięso w poprzek włókien. Kroimy je na plastry o grubości ok. 1,5 cm, a następnie delikatnie rozbijamy. Tak przygotowane mięso na bitki smażymy na oleju lub smalcu.

Bitki wieprzowe w sosie własnym – pomysł na tradycyjny obiad


Czas przygotowania:

Porcja: 5 osób

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 1 kg karkówki lub łopatki wieprzowej,

  • 2 cebule,

  • 4 ząbki czosnku,

  • 2 łyżki mąki,

  • 4 łyżki oleju,

  • 4 liście laurowe,

  • 4 ziarna ziela angielskiego,

  • łyżeczka słodkiej papryki,

  • 2 suszone grzyby,

  • sól, pieprz.

Jak zrobić idealne bitki wieprzowe w sosie własnym?

  1. Mięso pokrój na plastry o grubości ok. 1,5 cm, a następnie delikatnie rozbij każdy kotlet.

  2. Na patelni rozgrzej mocno tłuszcz i obsmaż każdą bitkę z obu stron.

  3. Usmażone bitki przełóż na talerz, nie wylewaj oleju i sosu, tylko usmaż na nim pokrojoną cebulę i czosnek.

  4. Warzywa przełóż do kotletów, nadal nie wylewaj sosu z patelni.

  5. Do sosu dodaj szklankę wody oraz przyprawy. Za pomocą drewnianej łopatki zbierz tłuszcz, który przywarł do patelni. Wymieszaj wszystko i zagotuj. Dodaj suszone grzyby.

  6. Mąkę wymieszaj z odrobiną wody oraz sosu. Wlej całość na patelnię i zagotuj.

  7. Włóż do sosu bitki i przykryj. Duś je co najmniej godzinę. Po tym czasie sprawdź, czy są wystarczająco kruche i miękkie. To może zająć nawet do 1,5 godziny.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Szarlotka tatrzańska

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska