Właśnie ze względu na praktyki, uczniowie odebrali świadectwa dopiero kilka dni temu.
- To był niezapomniany czas - mówi Jarek Nowak z klasy III Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych. - Poznaliśmy wiele nowych przepisów, zasady kelnerowania i obsługi gości, nawiązaliśmy kontakty z kolegami z innych krajów.
- Oczywiście po pracy był czas wolny. Wtedy zwiedzaliśmy okolicę, kąpaliśmy się w morzu, próbowaliśmy lokalnych przysmaków, a nawet uczestniczyliśmy w dniach Mrzeżyna - dodaje Weronika Gromada, uczennica tej samej klasy.
Inni uczniowie doskonalili swoje umiejętności w Inowrocławiu, między innymi w restauracji Felicita.
- Jestem bardzo zadowolona z moich praktyk przy boku włoskiego mistrza kuchni poznałam tajniki jego ojczystych potraw oraz miałam możliwość pracy z klientami - mówi Ola Lewandowska.
Uczniowie Technikum Rolniczego i Technikum Mechanizacji Rolnictwa pracowali w gospodarstwach indywidualnych i zakładach technicznej obsługi wsi. W firmie Agros w Cieślinie były Ewelina Tychmann i Ewa Kuzera.
- Poznałyśmy cały proces produkcyjny firmy od poletek doświadczalnych, poprzez produkcję (uprawę warzyw) i ich zbiór, aż po pakowanie i wysyłkę. Rozpoznawałyśmy szkodniki warzyw, dokonywałyśmy także pomiarów związanych z wilgotnością gleby, nasłonecznieniem i deszczowaniem stanowisk - mówią dziewczyny.
- Moje praktyki zawodowe też były udane. Odbyłem je w firmie Raitech w Brzozie, która zajmuje się serwisem i dystrybucją maszyn i ciągników m.in. marki New Holland i Pottinger - dodaje Szymon Ratajski.
Czytaj także: "Królówka" otworzy pierwszą w regionie klasę akademicką
Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?