W skrócie
Zalety spożycia rosołu ze względu na obecność kolagenu wymieniała kiedyś w swojej relacji z podróży po Stanach Zjednoczonych blogerka Jessica Mercedes.
– W Stanach teraz jarają się rosołem. Dziewczyny piją to np. na śniadanie na czczo, bo chcą mieć piękną, młodą cerę, bo rosoły są pełne kolagenu. Tak to sobie tłumaczą – powiedziała Jemerced (źródło: www.papilot.pl).
Ważne, by do gotowania rosołu wybierać mięso jak najlepszej jakości. W naszym przepisie polecamy kurczaka zagrodowego, którego chów prowadzony jest bez antybiotyków. Dodatkowo proponujemy dodać do rosołu pod koniec gotowania ząbki czosnku, które poprawią naszą odporność. A gotowy rosół można podać z tradycyjnymi kluskami lanymi. Natomiast mięso z rosołu można zmielić i użyć jako farsz do pyz ziemniaczanych.
W galerii możesz zobaczyć, jak zrobić rosół krok po kroku
Zobacz także: Przepis na zupę brokułową
Przepis na rosół z kurczaka zagrodowego
Liczba porcji: dla 12 osób
Czas przygotowania: ok. 2 godziny
Składniki:
- kurczak zagrodowy (chów bez antybiotyków),
- 3 l wody,
- 3 nieduże marchewki lub 2 większe,
- 1 pietruszka,
- 1/3 selera,
- cebula,
- 3 małe ząbki czosnku,
- kawałek pora,
- natka pietruszki,
- 3 ziela angielskie,
- listek laurowy,
- sól i pieprz do smaku,
- opcjonalnie liść lubczyku suszony,
- opcjonalnie kawałek selera naciowego z nacią.
Może cię także zainteresować:
Jak zrobić rosół krok po kroku?
Przygotowanie:
- Kurczaka umyj i pokrój na części.
- Włóż mięso do garnka i zalej zimną wodą ok. 3 l.
- Umyj i obierz warzywa.
- Cebulę zrumień na suchej patelni lub nad palnikiem.
- Gdy woda z kurczakiem się zagotuje, zacznij odszumowywać rosół tzn. za pomocą łyżki cedzakowej lub zwykłej łyżki obiadowej należy zbierać pianę na powierzchni bulionu. Jeśli tego nie zrobimy, rosół nie będzie klarowny.
- Dodaj warzywa, listek laurowy, ziele angielskie i lubczyk i gotuj pod przykryciem, na małym ogniu, przez 1,5 godziny.
- Pod koniec gotowania dodaj obrane ząbki czosnku.
- Dopraw rosół solą i pieprzem do smaku. Gotowe!
Zobacz także: Przepis na strogonowa z dodatkiem rosołu
Ile kalorii ma tradycyjny rosół?
To, że rosół jest pożywny i zdrowy, to oczywiste. Wiele osób zainteresuje też z pewnością fakt, ile taki wywar ma kalorii. Według amerykańskiej Food Data Central, wartość odżywcza 100 g domowego rosołu drobiowego to 36 kcal.
Zobacz także: Przepis na zupę pomidorową na rosole
Mętny rosół – jak uratować zupę?
Twój rosół nie jest klarowny? Oto najczęstsze przyczyny mętnego rosołu:
- gotowanie surowego mięsa w gorącej wodzie,
- szybkie gotowanie zupy na zbyt dużym ogniu.
Istnieją jednak skuteczne sposoby, które uratują mętny rosół. Przedstawiamy trzy najpopularniejsze z nich:
- Dodaj do rosołu obranego i pokrojonego w ćwiartki ziemniaka. Gotuj warzywo przez 30 minut, a następnie wyjmij je. Dzięki temu sposobowi zyskasz klarowny bulion.
- Dodaj do rosołu goździka, a zapomnisz o mętnej zupie.
- Wyłów powstałą pianę, która nazywana jest także szumowiną. Możesz do tego wykorzystać sitko, zwykłą łyżkę stołową lub łyżkę cedzakową.
Zobacz także:TOP 10 najpopularniejszych dań kuchni polskiej na świecie
Domowy rosół dla zdrowia i urody
Wielu z nas nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu i przyjęcia weselnego bez rosołu. Najlepiej takiego, jaki robiły nasze mamy i babcie. Tradycyjny rosół to pyszna i sycąca zupa, którą gotuje się na mięsie i kościach z dodatkiem warzyw, tzw. włoszczyzny. To prawdziwa bomba witaminowa dla zdrowia! Dostarcza organizmowi:
- witaminę B2,
- witaminę B12,
- potas,
- selen,
- cynk
- miedź,
- wapń,
- fosfor.
Działa dobroczynnie na nasze jelita, wspiera metabolizm, wzmacnia stawy, a nawet poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci, dzięki zawartości kolagenu. Duża ilość kolagenu w rosole wynika z gotowania go na mięsie wraz z kościami i chrząstkami. Ten cenny składnik nie tylko wspomaga nasze stawy, ale także poprawia wygląd skóry, przywraca jej nawilżenie, elastyczność i gładkość.
Rosół to podstawa innych zup
Taki rosół to także baza do zrobienia aromatycznej zupy z brukwi, zupy serowej lub krupniku, baza do ramenu lub urozmaicenie tradycyjnej wodzionki. Na rosole przygotujecie także wyborną zupę krem z porów.
A z warzyw, które zostały po ugotowaniu rosołu, można zrobić pyszne kotlety warzywne lub dodać je do galarety z kurczakiem.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:
Szarlotka tatrzańska
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Anna Dymna w telewizji olśniewa wyglądem. Czas stanął dla niej w miejscu [ZDJĘCIA]
- Łukasz Nowicki z młodziutką żoną na salonach. Wygląda jak jego córka!
- Weronika Rosati rozebrała się do rosołu. Chwilę później cała się ślizgała... Powabna?
- Buty, które miała na stopach Cichopek, wyprzedają się na pniu! Padliśmy na widok cen