Przyjęciu pierwszej komunii towarzyszy zazwyczaj wielka uroczystość. - Zabiegamy o to, żeby stoły uginały się od potraw zapominając często o ryzyku zachorowania z ich powodu - zauważa Anna Zarembska , instruktor oświaty zdrowotnej i promocji zdrowia w świeckim Sanepidzie. - Tymczasem bakterie znajdujące się w żywności mogą być bardzo groźne.
**_Tragiczne skutki
Szczególnie niebezpieczna jest salmonella. - _Wywołuje dolegliwości żołądkowe, które występują już po sześciu godzinach od zakażenia - informuje Zarembska. - Pierwsze objawy to bóle brzucha, gorączka, biegunka i wymioty. Zwłaszcza dla niemowląt i osób starszych może się to zakończyć tragicznie, na przykład zapaleniem opon mózgowych.
Dlatego, przed przygotowaniem potraw, trzeba zwrócić uwagę na datę ważności majonezu, kremów, lodów czy jaj. - W tych produktach salmonella trafia się najczęściej - dodaje Zarembska.
Smażenie najgorsze
Równie istotne jest dokładne mycie warzyw i odpowiednie przechowywanie mięsa. Zaniedbania w obu przypadkach grożą zarażeniem się czerwoną lub toksoplazmozą. - Warto wiedzieć, że ryzyko zachorowania na wymienione choroby zmniejsza gotowanie, pieczenie lub duszenie produktów - dodaje Za-rembska. - Smażenie jest mniej skuteczne.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?