Zamknij

Gazeta Pomorska

Kończy się druga tura paneli - Przedstawiamy kilka wypowiedzi z tej tury

VI Forum Rolnicze "Gazety Pomorskiej". Zapis relacji na żywo

Sławomir Homeja, prezes Stowarzyszenia Wieprz Polski, hodowca: - Oddaliśmy przetwórstwo. Nie promujemy polskiego produktu. Zachłysnęliśmy się zachodnim wzorcem – dużo i tanio. Szansą dla branży jest szukanie wyróżników – czy rozmawiamy o wołowinie, czy o wieprzowinie. Powinniśmy przestać się kłócić.

(...) - Dużo jeżdżę po Polsce, coraz częściej ludzie dopytują się o słoninę. Albo poszukamy możliwości w rolniczym handlu detalicznym, albo spróbujemy się dogadać z zakładami przetwórczymi, choć piłeczka teraz po ich stronie.

Piotr Lisiecki, prezes Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz: - Chciałem się odnieść do ataku („refleksji” – dodał Homeja), funkcjonuje od kilku lat "Program Białkowy". Jesteśmy na to otwarci sercem, nie portfelem. Żaden z krajów bogatszych nie przeszedł na system, w którym zamieniamy soję czymś innym. Nie chciałbym, żebyśmy eksperymentowali, zrobili sobie krzywdę jak z barszczem Sosnowskiego.

Dr Dariusz Pańka, prof. UTP: - Fungicydy w ochronie roślin to jednocześnie zagrożenia i wyzwania. Stosowanie pestycydów jest zagrożeniem dla zdrowia. Tak się mówi, ale gdybyśmy zrezygnowali ze środków ochrony roślin to zobaczymy co się stanie.

Dr Krzysztof Jończyk, Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa - Państwowy Instytut Badawczy w Puławach: - Temat "rolnictwo bez chemii" czy to możliwe? Rolnicy byliby szczęśliwi gdyby nie obustrzenia, programy azotanowe itp. Ale się bez nich nie da. Rolnictwo chemiczne jest krytykowane czy są alternatywy?

W rolnictwie obserwuje się proces koncentracji, mechanizacji. (...) Pojawia się coraz więcej dużych gospodarstw i specjalistyczne. Są restrykcje, a konsumenci coraz gorzej oceniają żywność, zwłasza przetworzona, łatwo nie jest.

Fot. Dariusz Bloch

  • https://pomorska.pl/vi-forum-rolnicze-gazety-pomorskiej-zapis-relacji-na-zywo/rz/c8-14481003/rw/222535