Przy okazji zbliżających się świąt zapytaliśmy Panią Magdalenę Szewczykowską wicedyrektora Katolickiej Szkoły Podstawowejwspółrealizatora akcji o jej plany kulinarne na święta.
Na wstępie, chcę serdecznie podziękować właścicielom firmy Viando za inicjatywę, pomoc i przeprowadzenie akcji. Po pierwszym etapie szkole zostało przekazane prawie 10 tys. zł na wsparcie stypendialne uczniów.
Zbliżające się wielkimi krokami święta Bożego Narodzenia to czas, kiedy myśli się o wyjątkowych sprawach, w tym także świątecznych potrawach. Każdy z nas ma swoje smaki z dzieciństwa, o których nie zapomina i są one ważne w szczególnych okazjach. Ciągle obecne w naszej pamięci.
- Czy ma Pani ulubione przepisy na świąteczne potrawy, które co roku goszczą na Pani wigilijnym stole?
Najczęściej sięgam do przepisów mojej mamy. Z niektórych korzystam do dziś, część przeszła lekkie modyfikacje i teraz tworzy niesamowite smaki dla moich bliskich.
-Jakie smaki i potrawy są Pani szczególnie bliskie?
Jest to na przykład schab ze śliwką pieczony w całości, pierogi z grzybami i kapustą oraz świąteczny karp.
-Jesteśmy bardzo ciekawi, jak przygotowuje Pani karpia? Gdzie kupuje Pani rybę?
Karp chyba najbardziej kojarzy się z świątecznym stołem, ale proponuję go przygotować również na inne okazje i na inne sposoby. Warto przyrządzić smażonego karpia panierowanego w krakersach – to znakomity sposób na to, jak unowocześnić tradycyjny specjał. Najlepiej smakuje z ziemniakami z wody lub z chlebem. Rybę najlepiej podawać od razu po przygotowaniu, a jeśli ma się na niego ochotę następnego dnia, można przekąsić go na zimno z kromką chleba.
Staram się kupować ryby z ekologicznych, certyfikowanych łowisk. Wówczas mam pewność, że ryba jest świeża i była hodowana i karmiona ekologicznie. Wśród sklepów, z których oferty korzystam jest sklep rybny Viando. Jest to chyba jedyna „centrala” rybna w centrum Inowrocławia.
- Poprosimy o kilka sugestii dotyczących przygotowania tej królewskiej ryby.
Filet kroimy na porcje, lekko kropimy sokiem z cytryny. Kawałki ryby panierujemy kolejno w mące, jajku i pokruszonych krakersach wymieszanych z makiem. Smażymy na patelni na rozgrzanym oleju. Do przygotowania potrzebujemy filet z karpia 600 g, cytryna na sok (0,5 sztuki), pieprz do smaku, mąka (1 łyżka), jajko (1 sztuka), krakersy (50 g), mak (2 łyżki), olej (0,5 szklanki).
Dziękujemy za przepis. Korzystając z okazji, życzymy wszystkim rodzinnych Świąt, spędzonych przy wspólnym stole, w asyście wyjątkowych, smacznych potraw!
Jeżeli również lubicie gotować, macie świetne kulinarne pomysły na potrawy piszcie do nas na adres: [email protected]
Z pewnością pokażemy wybrane propozycje na stronie internetowej Viando lub w profilu Facebook firmy https://www.facebook.com/viandoapetytnawiecej/
KARP KRÓLEWSKI Z CERTYFIKOWANEGO ŁOWISKA
KARMIONY ZIARNAMI ZBÓŻ SMACZNY Z PEWNEGO ŹRÓDŁA
ZAPRASZAMY DO SKLEPU RYBNEGO VIANDO PRZY ULICY KRÓLOWEJ JADWIGI OBOK HOTELU BAST!
Realizujemy bony firmy Viando. Zamówienia przyjmujemy w sklepie.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Węgrowska przeszła poważną operację. Ból był ogromny, nie mogła wstać z łóżka
- Rutkowski instruuje rodzinę Seweryna! TE osoby poniosą konsekwencję za jego śmierć?!
- Tak wyglądał pogrzeb Damięckiego. Nie przyszedł żaden z aktorów, na których donosił!
- Partnerka Hakiela pojechała po bandzie, udostępniła jego INTYMNE zdjęcie z sypialni!