Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

VIANDO swiatecznie

ReklamaGP
Czas przedświąteczny to czas wielu podsumowań i refleksji. Kończy się druga edycja akcji charytatywnej przeprowadzonej przez firmę Viando na rzecz Stowarzyszeń, w tym Katolickiej Szkoły Podstawowej w Inowrocławiu pod nazwą „Kupując produkt Viando, wspierasz edukację swoich dzieci”. Jej celem jest wsparcie stypendialne uczniów oraz zakup nowych środków multimedialnych.

Przy okazji zbliżających się świąt zapytaliśmy Panią Magdalenę Szewczykowską wicedyrektora Katolickiej Szkoły Podstawowejwspółrealizatora akcji o jej plany kulinarne na święta.
 
Na wstępie, chcę serdecznie podziękować właścicielom firmy Viando za inicjatywę, pomoc i przeprowadzenie akcji. Po pierwszym etapie szkole zostało przekazane prawie 10 tys. zł na wsparcie stypendialne uczniów.
 
Zbliżające się wielkimi krokami święta Bożego Narodzenia to czas, kiedy myśli się o wyjątkowych sprawach, w tym także świątecznych potrawach. Każdy z nas ma swoje smaki z dzieciństwa, o których nie zapomina i są one ważne w szczególnych okazjach. Ciągle obecne w naszej pamięci.
 
- Czy ma Pani ulubione przepisy na świąteczne potrawy, które co roku goszczą na Pani wigilijnym stole?

Najczęściej sięgam do przepisów mojej mamy. Z niektórych korzystam do dziś, część przeszła lekkie modyfikacje i teraz tworzy niesamowite smaki dla moich bliskich.
 
-Jakie smaki i potrawy są Pani szczególnie bliskie?

Jest to na przykład schab ze śliwką pieczony w całości, pierogi z grzybami i kapustą oraz świąteczny karp.
 
-Jesteśmy bardzo ciekawi, jak przygotowuje Pani karpia? Gdzie kupuje Pani rybę?

Karp chyba najbardziej kojarzy się z świątecznym stołem, ale proponuję go przygotować również na inne okazje i na inne sposoby. Warto przyrządzić smażonego karpia panierowanego w krakersach – to znakomity sposób na to, jak unowocześnić tradycyjny specjał. Najlepiej smakuje z ziemniakami z wody lub z chlebem. Rybę najlepiej podawać od razu po przygotowaniu, a jeśli ma się na niego ochotę następnego dnia, można przekąsić go na zimno z kromką chleba. 

Staram się kupować ryby z ekologicznych, certyfikowanych łowisk. Wówczas mam pewność, że ryba jest świeża i była hodowana i karmiona ekologicznie. Wśród sklepów, z których oferty korzystam jest sklep rybny Viando. Jest to chyba jedyna „centrala” rybna w centrum Inowrocławia.

- Poprosimy o kilka sugestii dotyczących przygotowania tej królewskiej ryby.

Filet kroimy na porcje, lekko kropimy sokiem z cytryny. Kawałki ryby panierujemy kolejno w mące, jajku i pokruszonych krakersach wymieszanych z makiem. Smażymy na patelni na rozgrzanym oleju. Do przygotowania potrzebujemy filet z karpia 600 g, cytryna na sok (0,5 sztuki), pieprz do smaku, mąka (1 łyżka), jajko (1 sztuka), krakersy (50 g), mak (2 łyżki), olej (0,5 szklanki).

Dziękujemy za przepis. Korzystając z okazji, życzymy wszystkim rodzinnych Świąt, spędzonych przy wspólnym stole, w asyście wyjątkowych, smacznych potraw!

Jeżeli również lubicie gotować, macie świetne kulinarne pomysły na potrawy piszcie do nas na adres: [email protected]

Z pewnością pokażemy wybrane propozycje na stronie internetowej Viando lub w profilu Facebook firmy https://www.facebook.com/viandoapetytnawiecej/

KARP KRÓLEWSKI Z CERTYFIKOWANEGO ŁOWISKA
 
KARMIONY ZIARNAMI ZBÓŻ SMACZNY Z PEWNEGO ŹRÓDŁA
 
ZAPRASZAMY DO SKLEPU RYBNEGO VIANDO PRZY ULICY KRÓLOWEJ JADWIGI OBOK HOTELU BAST!
Realizujemy bony firmy Viando. Zamówienia przyjmujemy w sklepie.

Viando

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska