Lutowa propozycja Fundacji Świętokrzyskich Szefów Kuchni i Kucharzy przypadnie do gustu amatorom ryb. Sałatkę polecaną przez Huberta Saneckiego, członka fundacji i szefa kuchni kieleckiej Willi Hueta, przygotowujemy bowiem z pstrągiem łososiowym hodowanym w gospodarstwie agroturystycznym w Adamowie w gminie Brody w powiecie starachowickim. Smak delikatnej ryby świetnie uzupełnia chutney z anchovies, czyli sardeli.
Potrawę poleca
Hubert Sanecki z Fundacji Świętokrzyskich Szefów Kuchni i Kucharzy: - Żeby uwędzić w domowych warunkach rybę, potrzebne będą gałązki drzewa owocowego, metalowa miska i metalowa kratka. Gałązki rozżarzamy i zawiniętą w folię i ponakłuwaną rybę kładziemy na kratce. Uzyskamy efekt, jak przy użyciu specjalnego urządzenia do wędzenia. Rybę najlepiej przyrządzić metodą sous-vide - gotując ją szczelnie zamkniętą przez 10 minut w temperaturze 47 stopni. W domu wystrczy piekarnik i naczynie z wodą.
Sładniki na 4 porcje: 400 g pstrąga łososiowego z Adamowa, 20 podłużnych plastrów ogórka, cydr, biały ocet winny, cukier i sól, 4 garści roszponki, oliwa truflowa, kilka owoców miechunki, suszone pomidorki liofilizowane, sól morska, czarnuszka, nitki chili; chutney z anchovies: 100 ml białego octu winnego, 1 łyżka cukru, szczypta soli, żelatyna, 4 czarne oliwki, 2 fileciki anchovies, 1 marynowany podgrzybek, 1 ogórek konserwowy, 1 łyżka gorczycy.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?