W gąszczu odmian kukurydzy

Artykuł sponsorowany
Odmiana kukurydzy typu dent. Zdjęcie z poletek doświadczalnych firmy Agrolok Sp. z o.o.
Odmiana kukurydzy typu dent. Zdjęcie z poletek doświadczalnych firmy Agrolok Sp. z o.o.
W Krajowym rejestrze roślin uprawnych znajduje się ponad 190 odmian kukurydzy, zaś w katalogu unijnym ponad 5 tysięcy, w związku z tym wybór nie jest prosty. Te najwydajniejsze, najlepiej przystosowane do warunków uprawy w Polsce i oczekiwań rolników sprzedają się na długo przed zasiewami, warto więc decyzję o zakupie podjąć już teraz.

Podstawowymi kryteriami wyboru odmiany są: kierunek użytkowania (ziarno, kiszonka lub biogaz), wczesność odmiany (FAO) oraz wymagania glebowe.

Odmiany ziarnowe

Potencjał plonowania danej odmiany i zdolność wytworzenia dużej, dobrze zaziarnionej kolby to w przypadku odmian ziarnowych podstawowe parametry, które należy wziąć pod uwagę. Takimi odmianami są np.: DKC 3568 (FAO 250), która pełnię potencjału pokazuje na średnich i lepszych stanowiskach, oraz Barman (FAO 220–230), znakomicie sprawdzająca się na stanowiskach słabszych. W przypadku ziarna dla przemysłu spożywczego ważny jest jego rodzaj – odmiany do produkcji grysu powinny mieć ziarno typu flint (o okrągłym kształcie), z dużym udziałem bielma twardego, z dobrze wyszklonymi ziarniakami o wysokiej gęstości i w jak największym rozmiarze. Ziarno odmian grysowych powinno szybko dosychać na polu oraz być wolne od chorób grzybowych. Stąd najbardziej pożądane są odmiany wczesne i średnio wczesne. Powyższe wymagania doskonale spełnia Belami CS (FAO 200–210), która wytwarza szkliste ziarno typu flint, jest odporna na porażenie fuzariozą i której ziarno ma niską wilgotność w czasie zbioru.

Odmiany kiszonkarskie

W przypadku odmian kiszonkarskich ważne jest czy rolnik chce uzyskać kiszonkę o wysokiej objętości, czy bardziej zależy mu na jej strawności i energetyczności. Jeśli głównym kryterium jest ilość zielonej masy, wtedy należy wybrać odmianę późniejszą, bardzo wysoką oraz gęsto ulistnioną, np. Stromboli CS (FAO 260) lub Bogoria (FAO 250). Obie te odmiany można uprawiać z powodzeniem także na biogaz. Oprócz dużej objętości, wysoką strawnością całych roślin wykazuje się ES Skywalker (FAO 250), a wysokim udziałem ziarna (powyżej 50%), będącego źródłem energii – DKC 3568 (FAO 250).

Przy wyborze odmiany na kiszonkę warto zwrócić uwagę na obecność cechy „stay green”. Długo utrzymująca się zieloność roślin (jak np. w przypadku odmiany Belido, FAO 280) pozwala rozłożyć zbiór kukurydzy w czasie bez negatywnego wpływu na jakość zbieranego materiału.

Oprócz powyższych parametrów, warto pamiętać o cechach ważnych niezależnie od przeznaczenia. Biorąc pod uwagę zmienność warunków pogodowych w naszym kraju w ostatnich latach istotne jest, aby rośliny potrafiły radzić sobie w przypadku przedłużających się chłodów wiosennych, okresowych niedoborów wody oraz miały podwyższoną odporność na choroby grzybowe. Taką odmianą o najnowszej genetyce, przetestowaną i zarejestrowaną w Polsce, jest LG 31.255 (FAO 230–240). Warto zwrócić również uwagę na sztywność łodyg oraz odporność na wyleganie, spowodowane np. silnymi wiatrami (te cechy ma ES Crossman, FAO 220–230).

Wyżej wymienione cechy odmian kukurydzy w znacznym stopniu wpływają na jakość oraz wysokość plonu.

Więcej informacji o konkretnych odmianach kukurydzy uzyskacie Państwo klikając w poniższe linki:

Kukurydza LG 31.255 (50tys.) FAO 240 - Agrolok.pl
Kukurydza DKC 3568 (50tys.) FAO 250 - Agrolok.pl
Belido (50tys.) FAO 280 - Agrolok.pl

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska