W McDonald’s pracują osoby w różnym wieku i wszyscy się dobrze dogadujemy

Materiał informacyjny McDonalds's Zaktualizowano 
Możliwość ustalenia grafiku, umowa o pracę i miła atmosfera – to powody, dla których Agata Sawicka już od 4 lat pracuje w McDonald’s. Jakie inne korzyści daje ten pracodawca i komu poleciła już pracę w restauracji – tego dowiecie się z naszej rozmowy.

Jak to się stało, że trafiłaś do pracy w McDonald’s?

Pracę w restauracji poleciła mi koleżanka, która już wtedy pracowała w niej 4 lata i do tej pory jest pracownikiem McDonald’s. Powiedziała, żebym aplikowała, ponieważ jest tutaj miła atmosfera, przyjaźni ludzie i elastyczny grafik. Nie myślałam wcześniej, że mogłabym tu pracować, ale tak się złożyło, że szukałam zatrudnienia, więc złożyłam dokumenty i przyszłam na rozmowę. Na miejscu opowiedziano mi o warunkach, pokazano restaurację i wszystkie stanowiska. Właśnie mija mój czwarty rok w stroju McDonald’s.

Pracowałaś już wcześniej w tej branży?

Miałam za sobą doświadczenie w gastronomii. Pracowałam za granicą w restauracji i w Polsce w różnych miejscach. Jednak wiadomo, jak to w każdej pracy, wszystkiego trzeba się uczyć od nowa. McDonald’s zatrudnia też osoby, które nie mają żadnego doświadczenia, bo każdy otrzymuje szkolenia.

I jak wyglądały twoje pierwsze dni w restauracji?

Pierwsze dni pracy wspominam bardzo miło. Szkolenia przebiegały sprawnie, wszystko miałam wytłumaczone od A do Z. Każdy z nowych pracowników restauracji ma swojego instruktora, który objaśnia mu każde stanowisko. Tutaj robi się różne rzeczy, w zależności od miejsca, na którym się pracuje. Bez problemu wszystko zaliczyłam i szybko zaaklimatyzowałam się w zespole.

Na jakie warunki zatrudnienia mogą liczyć pracownicy restauracji?

Warunki zatrudnienia są dobre i od samego początku mamy umowę o pracę, nawet na okresie próbnym, nie żadne śmieciówki. W McDonald's są też elastyczne godziny, co moim zdaniem jest jednym z największych plusów tej firmy. Podajemy przełożonym wcześniej naszą dostępność, np. z miesięcznym wyprzedzeniem, i oni na tej podstawie układają grafik. U moich wcześniejszych pracodawców nie miałam takiej możliwości. W McDonald’s pracują z nami również osoby, które w tygodniu się uczą, a przychodzą do restauracji tylko w weekendy. Wszystko można ustalić i się dogadać, jak komu pasuje.

A co powiesz o atmosferze w pracy?

Mamy bardzo dobre relacje w restauracji. Jesteśmy zgraną ekipą. Potrafimy się dogadać, jeden wspiera drugiego. Jak tylko jest potrzeba, to każdy służy pomocą. Firma organizuje nam też imprezy integracyjne. Mamy wspólne spotkania z pracownikami innej restauracji. Jest czas, żeby się lepiej poznać.

Z kierownictwem też się dobrze dogadujecie?

Z kierownikami też się dobrze współpracuje. Jeśli pojawi się problem, to wspólnie go rozwiązujemy. Nie jest tak, że kierownictwo nam odmówi albo zostawi nas z czymś samych.

Jak wygląda twój dzień pracy?

Na co dzień zajmuję się przygotowaniem całej kuchni, bo tu przeważnie pracuję. Rozkładamy wszystkie produkty i dopilnowujemy, żeby każdy element działał sprawnie przed otwarciem. Później zajmuję się na bieżąco posiłkami. Po 1,5 roku pracy dostałam awans na instruktora, który zaproponowała mi kierowniczka. Przeszłam pomyślnie szkolenia, zdałam egzaminy i teraz sama uczę nowych pracowników.

Czyli można się tu rozwijać?

Tak, firma dba o nasz rozwój na różne sposoby. Przykładowo, w ramach wprowadzania na rynek McCafé brałam udział w kursach baristyki. Mamy różne konkursy, dzięki którym można się wykazać i wygrać nagrody. W jednym z nich całym zespołem zajęliśmy drugie miejsce w ogólnopolskim konkursie restauracji McDonald's. Otrzymaliśmy za to wynagrodzenie, które przeznaczyliśmy na wspólny wyjazd. Ostatnio brałam też udział w konkursie, który firma organizowała z udziałem znanego dziennikarza. To była świetna odskocznia od codziennej pracy.

A co lubisz robić w wolnym czasie?

Staram się spędzać czas aktywnie. Jeżdżę na wycieczki rowerowe, od czasu do czasu idę na siłownię. Lubię też pływać.

To jeszcze na koniec naszej rozmowy – komu poleciłabyś pracę w McDonald’s?

Każdemu, kto chce pracować. W McDonald's są zatrudnione osoby w różnym wieku. Mamy pracowników, którzy niedawno ukończyli 18 lat, osoby dojrzałe w moim wieku i starsze. Wszyscy się dobrze dogadują. Sama poleciłam tę pracę mojemu synowi. Po ukończeniu szkoły zaproponowałam mu, żeby przyszedł do nas i zobaczył, jak to wygląda. Spodobało mu się i pracuje już ze mną 2 lata.

Dołącz do zespołu

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3