Nie od dziś wiadomo, że kawa to bogate źródło przeciwutleniaczy z grupy polifenoli. Substancje te bardzo korzystnie oddziałują na nasz organizm, przede wszystkim wykazują właściwości przeciwzapalne i pomagają zmniejszyć stres oksydacyjny w organizmie.
Co się jednak dzieje, gdy polifenole wchodzą w reakcję z innymi cząsteczkami np. białkami? Postanowili to sprawdzić naukowcy z Wydziału Nauk o Żywności oraz Wydziału Weterynarii i Nauk o Zwierzętach w Kopenhadze. Zbadali, jak polifenole zachowują się w połączeniu z aminokwasami występującymi w mleku krowim. Wynik bardzo zaskakuje!
W taki sposób kawa z mlekiem może działać przeciwzapalnie. Zaskakujące odkrycie naukowców
Badanie opublikowane na łamach "Journal of Agricultural and Food Chemistry" pokazuje, że połączenie białek z mleka i przeciwutleniaczy z ziaren kawy podwaja efekt przeciwzapalny na komórki odpornościowe człowieka! W taki sposób kawa możne nas chronić przed wirusami, bakteriami i innymi patogenami - zobacz w naszej galerii.
źródło: PAP
Te produkty powodują cukrzycę u Polaków
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Kochało się w nim pół Polski. Nie uwierzysz, jak teraz wygląda Makowiecki!
- Miszczak zrobił z Romanowskiej gwiazdę. Osoba z planu mówi, jaka jest naprawdę
- Za komunię u Magdy Gessler zapłacisz krocie! Cena za talerzyk jest powalająca
- Wielkanoc u Derpienski. Tak powinny wyglądać święta każdej SZANUJĄCEJ SIĘ kobiety