Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

W taki sposób kawa z mlekiem może działać przeciwzapalnie. Zaskakujące odkrycie naukowców

Joanna Gólczyńska
Joanna Gólczyńska
Filiżanka kawy z mlekiem to dla wielu poranny rytuał, bez którego trudno jest rozpocząć dzień. Okazuje się, że ten sposób przygotowywania i spożywania kawy może przynieść niesamowite korzyści naszemu zdrowiu. Naukowcy z Danii wykazali, że połączenie białek z mleka i przeciwutleniaczy z ziaren kawy podwaja efekt przeciwzapalny. W taki sposób kawa możne nas chronić przed wirusami, bakteriami i innymi patogenami - zobacz w naszej galerii.
Filiżanka kawy z mlekiem to dla wielu poranny rytuał, bez którego trudno jest rozpocząć dzień. Okazuje się, że ten sposób przygotowywania i spożywania kawy może przynieść niesamowite korzyści naszemu zdrowiu. Naukowcy z Danii wykazali, że połączenie białek z mleka i przeciwutleniaczy z ziaren kawy podwaja efekt przeciwzapalny. W taki sposób kawa możne nas chronić przed wirusami, bakteriami i innymi patogenami - zobacz w naszej galerii.
Filiżanka kawy z mlekiem to dla wielu poranny rytuał, bez którego trudno jest rozpocząć dzień. Okazuje się, że ten sposób przygotowywania i spożywania kawy może przynieść niesamowite korzyści naszemu zdrowiu. Naukowcy z Danii wykazali, że połączenie białek z mleka i przeciwutleniaczy z ziaren kawy podwaja efekt przeciwzapalny.

Nie od dziś wiadomo, że kawa to bogate źródło przeciwutleniaczy z grupy polifenoli. Substancje te bardzo korzystnie oddziałują na nasz organizm, przede wszystkim wykazują właściwości przeciwzapalne i pomagają zmniejszyć stres oksydacyjny w organizmie.

Co się jednak dzieje, gdy polifenole wchodzą w reakcję z innymi cząsteczkami np. białkami? Postanowili to sprawdzić naukowcy z Wydziału Nauk o Żywności oraz Wydziału Weterynarii i Nauk o Zwierzętach w Kopenhadze. Zbadali, jak polifenole zachowują się w połączeniu z aminokwasami występującymi w mleku krowim. Wynik bardzo zaskakuje!

W taki sposób kawa z mlekiem może działać przeciwzapalnie. Zaskakujące odkrycie naukowców

Badanie opublikowane na łamach "Journal of Agricultural and Food Chemistry" pokazuje, że połączenie białek z mleka i przeciwutleniaczy z ziaren kawy podwaja efekt przeciwzapalny na komórki odpornościowe człowieka! W taki sposób kawa możne nas chronić przed wirusami, bakteriami i innymi patogenami - zobacz w naszej galerii.

źródło: PAP

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Te produkty powodują cukrzycę u Polaków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska