W toruńskiej fabryce powstają płatki, którymi na śniadanie zajadają się mieszkańcy trzydziestu krajów - w tym Polski, Turcji, Izraela, a nawet Kolumbii.

Cereal Partners Poland Toruń-Pacific produkuje płatki śniadaniowe pod marką Nestlé. Sztandarowym produktem firmy są płatki kukurydziane. Sprawdziliśmy jak one powstają.

Najpierw grys - czyli podzielone na cztery części ziarna kukurydzy - transportowany jest rurami do gotowalników. Są to duże, kuliste pojemniki, w których ziarno jest gotowane. Po ugotowaniu i osuszeniu grys zamienia się w ciemnopomarańczowe drobinki, które następnie zostają zwalcowane. Powstałe płatki muszą być jeszcze opieczone i spryskane m.in. witaminą C.

 A potem zapakowane w torebki, kartony i zawiezione do klientów.

Płatki z toruńskiej fabryki są sprzedawane w ponad 30 krajach świata. Oprócz polskich klientów w grupie odbiorców są mieszkańcy państw Europy Centralnej. Chrupiący produkt trafia również nad Zatokę Perską i do Izraela. Firma miała też zamówienia z Turcji oraz Kolumbii.