MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Wyborne krokiety z pieczarkami to niezawodny pomysł na obiad. Pożywne i smakowite. Najlepszy przepis na krokiety z pieczarkami i serem

Karolina Głogowska
Krokiety z pieczarkami i serem to pomysł na pożywny obiad
Krokiety z pieczarkami i serem to pomysł na pożywny obiad 123rf/fotek/zdjęcie ilustracyjne
Wyśmienite krokiety z pieczarkami to niezawodny pomysł na obiad dla całej rodziny. Są pyszne, pożywne i zadowolą każde podniebienie. Wystarczy najpierw usmażyć naleśniki, a potem przygotować do nich farsz z pieczarek. Ostatni etap to obsmażenie krokietów. Całość nie jest trudna do zrobienia, a efekt wynagradza wszystkie starania.

W skrócie:

Ciasto naleśnikowe na krokiety – dwa sposoby

Mam dziś dla ciebie przepis na sycący i niezwykle smakowity obiad, czyli krokiety z pieczarkami i serem. Taka prosta, ale niezawodna potrawa z pewnością zadowoli całą rodzinę. Przygotowanie nie jest skomplikowane, ale składa się z trzech ważnych etapów. Najpierw trzeba przygotować ciasto na naleśniki. Możesz zrobić je według tradycyjnej receptury, jaką podaję poniżej. Jeżeli masz ochotę, możesz także wypróbować inny przepis – z dodatkiem ziemniaków. Takie ciasto naleśnikowe na krokiety jest jeszcze bardziej elastyczne i będziesz mieć pewność, że krokiety nie popękają podczas smażenia.

Farsz z pieczarek do krokietów

Drugi i trzeci etap przygotowania krokietów jest już banalnie prosty. Wystarczy zrobić prosty farsz z pieczarek, a potem po prostu zawinąć naleśniki i obsmażyć je na patelni. Do moich krokietów z pieczarkami dodaję ser żółty. Dzięki temu są jeszcze smaczniejsze, bardziej zwarte i łatwo się kroją. Koniecznie wypróbuj przepis na ten pyszny i tradycyjny posiłek.

Krokiety z pieczarkami – przepis na pożywny obiad

Czas przygotowania: 40 minut

Porcja: 4 osoby

Poziom trudności: średni

Składniki:

  • 500 g pieczarek,

  • 1 cebula,

  • 1 ząbek czosnku,

  • 150 g sera żółtego lub mozzarella,

  • natka pietruszki,

  • sól, pieprz.

Ciasto naleśnikowe na krokiety:

  • 1,5 szklanki mąki,

  • 1 szklanka mleka,

  • ¾ szklanki wody gazowanej,

  • 2 jajka,

  • sól, pieprz.

Dodatkowo:

  • 2 jajka,

  • 4 łyżki bułki tartej,

  • olej do smażenia.

Jak zrobić krokiety z pieczarkami i serem?

  1. Do miski wsyp mąkę, dodaj jajka i mleko. Zmiksuj mikserem lub wymieszaj rózgą. Dodaj wodę oraz sól. Zmiksuj na gładkie, dość gęste ciasto.

  2. Na patelni rozgrzej olej. Chochlą nabieraj ciasto naleśnikowe i wylewaj cienką warstwę na patelnię. Smaż naleśniki z obu stron.

  3. Pieczarki umyj i pokrój.

  4. Cebulę, czosnek i natkę pietruszki posiekaj.

  5. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż pieczarki z cebulą oraz czosnkiem na złoto.

  6. Zdejmij patelnię z ognia, dodaj do farszu pokrojony ser, natkę i wymieszaj.

  7. Na środek każdego naleśnika nakładaj prostokącik farszu. Złóż brzegi naleśnika do środka i zawiń dość ciasny rulon.

  8. Przygotuj dwie miseczki. W jednej rozmieszaj jajka, do drugiej wsyp bułkę tartą.

  9. Każdego krokieta namocz krótko w jajku, a następnie obtocz w bułce.

  10. Krokiety smaż na złoto na rozgrzanym oleju.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Ciasto popapraniec

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska