W skrócie:
Ciasto naleśnikowe na krokiety – dwa sposoby
Mam dziś dla ciebie przepis na sycący i niezwykle smakowity obiad, czyli krokiety z pieczarkami i serem. Taka prosta, ale niezawodna potrawa z pewnością zadowoli całą rodzinę. Przygotowanie nie jest skomplikowane, ale składa się z trzech ważnych etapów. Najpierw trzeba przygotować ciasto na naleśniki. Możesz zrobić je według tradycyjnej receptury, jaką podaję poniżej. Jeżeli masz ochotę, możesz także wypróbować inny przepis – z dodatkiem ziemniaków. Takie ciasto naleśnikowe na krokiety jest jeszcze bardziej elastyczne i będziesz mieć pewność, że krokiety nie popękają podczas smażenia.
Farsz z pieczarek do krokietów
Drugi i trzeci etap przygotowania krokietów jest już banalnie prosty. Wystarczy zrobić prosty farsz z pieczarek, a potem po prostu zawinąć naleśniki i obsmażyć je na patelni. Do moich krokietów z pieczarkami dodaję ser żółty. Dzięki temu są jeszcze smaczniejsze, bardziej zwarte i łatwo się kroją. Koniecznie wypróbuj przepis na ten pyszny i tradycyjny posiłek.
Krokiety z pieczarkami – przepis na pożywny obiad
Czas przygotowania: 40 minut
Porcja: 4 osoby
Poziom trudności: średni
Składniki:
500 g pieczarek,
1 cebula,
1 ząbek czosnku,
150 g sera żółtego lub mozzarella,
natka pietruszki,
sól, pieprz.
Ciasto naleśnikowe na krokiety:
1,5 szklanki mąki,
1 szklanka mleka,
¾ szklanki wody gazowanej,
2 jajka,
sól, pieprz.
Dodatkowo:
2 jajka,
4 łyżki bułki tartej,
olej do smażenia.
Jak zrobić krokiety z pieczarkami i serem?
Do miski wsyp mąkę, dodaj jajka i mleko. Zmiksuj mikserem lub wymieszaj rózgą. Dodaj wodę oraz sól. Zmiksuj na gładkie, dość gęste ciasto.
Na patelni rozgrzej olej. Chochlą nabieraj ciasto naleśnikowe i wylewaj cienką warstwę na patelnię. Smaż naleśniki z obu stron.
Pieczarki umyj i pokrój.
Cebulę, czosnek i natkę pietruszki posiekaj.
Na patelni rozgrzej olej i podsmaż pieczarki z cebulą oraz czosnkiem na złoto.
Zdejmij patelnię z ognia, dodaj do farszu pokrojony ser, natkę i wymieszaj.
Na środek każdego naleśnika nakładaj prostokącik farszu. Złóż brzegi naleśnika do środka i zawiń dość ciasny rulon.
Przygotuj dwie miseczki. W jednej rozmieszaj jajka, do drugiej wsyp bułkę tartą.
Każdego krokieta namocz krótko w jajku, a następnie obtocz w bułce.
Krokiety smaż na złoto na rozgrzanym oleju.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?