MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Wyborny placek z malinami. Kilka składników i banalnie prosty sposób wykonania. Zrobisz go z jesiennych malin

Karolina Głogowska
Placek z malinami to idealne ciasto na spotkania z rodziną i przyjaciółmi
Placek z malinami to idealne ciasto na spotkania z rodziną i przyjaciółmi 123rf/dolphytv/zdjęcie ilustracyjne
Szybki placek z malinami to puszyste i bardzo aromatyczne ciasto, które zrobisz dosłownie w dziesięć minut. Reszta to po prostu pieczenie, podczas którego w twoim domu rozniesie się cudowny zapach malin i świeżego ciasta. Właśnie teraz kupisz jesienne maliny, które idealnie nadają się do tego bananie prostego placka.

W skrócie:

Przełom lata i jesieni to wcale nie koniec pysznych owoców. W warzywniakach i na targach od połowy sierpnia aż do pierwszych przymrozków można kupić tzw. jesienne maliny. Co ciekawe, to owoce, które rosną z tegorocznych pędów, w odróżnieniu malin letnich, które owocowały z pędów ubiegłorocznych. To także doskonała okazja, aby zrobić wyśmienity placek z malinami. To szybkie ciasto na oleju, z którym poradzi sobie nawet dziecko. Kilka składników i banalny sposób wykonania, a efekt zachwycający. Polecam szybki placek z malinami do kawy, herbaty, na deser oraz rodzinne spotkania.

Placek z malinami – przepis na szybkie ciasto na oleju

Czas przygotowania: 10 minut + pieczenie 40 minut

Porcja: średnia blacha

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 500 g malin,

  • 1,5 szklanki mąki pszennej,

  • 0,5 szklanki cukru,

  • 0,5 szklanki oleju,

  • 3 jajka w temperaturze pokojowej,

  • opakowanie cukru wanilinowego,

  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia,

  • cukier puder do posypania.

Jak zrobić szybki placek z malinami?

  1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni, a blachę wyłóż papierem do pieczenia.

  2. Maliny przelej wodą i zostaw, żeby odciekły.

  3. Jajka ubij z dwoma rodzajami cukru na puszystą masę. Następnie dodawaj stopniowo mąkę i proszek do pieczenia, cały czas miksując.

  4. Pod koniec miksowania dodaj olej.

  5. Ciasto wlej do formy i ułóż na nim maliny. Piecz ok. 40 minut.

  6. Po ostygnięciu posyp ciasto cukrem pudrem.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Szarlotka tatrzańska

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska