W skrócie
Klasyczna szarlotka z bezą wypiekana jest w kwadratowej lub prostokątnej formie, która ułatwia krojenie. Szarlotka na kruchym cieście z bezą może być też upieczona w tortownicy lub formie do tarty. Jeżeli po wyłożeniu formy zostanie odrobinę kruchego ciasta, to zachęcamy do zrobienia kruszonki. Wtedy nic się nie zmarnuje.
Szarlotka – przepis z bezą
Liczba porcji: 12 kawałków.
Czas przygotowania: 1,5 godziny.
Składniki:
- 200 g mąki pszennej,
- 100 g zimnego masła,
- 40 g drobnego cukru lub cukru pudru,
- szczypta soli,
- 1 łyżka kwaśnej śmietany 12%,
- 3 żółtka.
Składniki na nadzienie jabłkowe:
- 1 kg jabłek (antonówki, szara reneta),
- 1 łyżka masła,
- 1 łyżka cukru trzcinowego,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
- opcjonalnie: 1/3 łyżeczki przyprawy do piernika.
Przepis na bezę:
- 3 białka,
- 100 g cukru,
- 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej.
Zobacz także: Kołacz na święta. Przepis na rodzinny podwieczorek. To ciasto z jabłkami smakuje wyśmienicie
Jak zrobić szarlotkę z bezą?
- Mąkę pszenną trzeba przesiać, dodać zimne masło i szybko posiekać nożem do czasu, aż ciasto nabierze wyglądu kruszonki.
- Następnie do powstałej kruszonki trzeba dodać żółtka, cukier, sól, kwaśną śmietanę i szybko zagnieść ręcznie lub w robocie kuchennym. Z ciasta należy uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą i włożyć do lodówki na 45 minut.
- Wybraną formę należy wysmarować masłem i oprószyć mąką pszenną. Następnie schłodzone ciasto trzeba rozwałkować na grubość około 3 mm i wyłożyć nim formę. Formę z ciastem należy wstawić do lodówki na około 30 minut.
- Schłodzone ciasto kruche należy nakłuć widelcem, wyłożyć papierem do pieczenia i wsypać na niego fasolę lub ryż, do obciążenia ciasta.
- W czasie, gdy ciasto się chłodzi, należy obrać jabłka, usunąć gniazda nasienne i pokroić w średniej wielkości kostkę. Następnie na rozgrzanej patelni należy rozpuścić masło i dodać cukier.
- Do patelni trzeba dodać jabłka i przyprawy. Smażyć, aż owoce zmiękną. Całość zajmuje około 5 minut. Jabłka zostawić do wystudzenia.
- Następnie schłodzone białka należy ubić z cukrem na sztywną i błyszczącą pianę. Pod koniec ubijania, gdy widoczne będą smugi na pianie, należy dodać mąkę ziemniaczaną.
- Piekarnik nagrzać do 200°C. Następnie trzeba zmniejszyć temperaturę piekarnika do 180°C i piec przez 15 minut spód szarlotki.
- Gorący spód należy napełnić farszem jabłkowym i ubitą bezą. Szarlotkę z bezą należy piec przez około 20 minut w 180°C z termoobiegiem.
Przepisy na przysmaki z jabłkami
Jeśli nie przepadacie za bezą, to polecamy inne przepisy z wykorzystaniem jabłek. Łasuchy mogą rozsmakować się w tarcie z jabłkami ozdobionej apetyczną kratką. Jeśli lubicie szybkie ciasto z jabłkami, które nie wymaga wyrastania, ani chłodzenia w lodówce, to polecamy ciasto ucierane. Polecamy też zrobić klasyczną szarlotkę na kruchym ciastem. Mamy nadzieję, że proponowane przepisy urozmaicą wasz podwieczorek.
Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność
kup teraz

Robot planetarny TURBOTRONIC TT-007 czarny
Robot planetarny TURBOTRONIC TT-007 czarny
kup teraz

Robot planetarny PROFICOOK PC-KM 1151
Robot planetarny PROFICOOK PC-KM 1151
kup teraz

Robot planetarny SWAN Die-Cast SP32010TEN
Robot planetarny SWAN Die-Cast SP32010TEN
kup teraz

Robot planetarny CLATRONIC KM 3711 różowy
Robot planetarny CLATRONIC KM 3711 różowy
kup teraz

Robot kuchenny RUSSELL HOBBS Desire 24730-56
Robot kuchenny RUSSELL HOBBS Desire 24730-56
kup teraz

Robot kuchenny DAEWOO DSX-5055, 1300 W
Robot kuchenny DAEWOO DSX-5055, 1300 W
kup teraz

Robot planetarny TURBOTRONIC TT-002 srebrny
Robot planetarny TURBOTRONIC TT-002 srebrny
kup teraz

Robot planetarny CLATRONIC KM 3630 tytanowy
Robot planetarny CLATRONIC KM 3630 tytanowy
kup teraz

Robot planetarny WMF Profi Plus szary
Robot planetarny WMF Profi Plus szary
kup teraz

Robot kuchenny SWAN Fearne SP32020TEN
Robot kuchenny SWAN Fearne SP32020TEN
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na Twitterze!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Strefa Biznesu - Sytuacja na rynku gastronomicznym