Wzorki na kawie krok po kroku: jak z kawowej piany zrobić arcydzieło

Materiał informacyjny De'Longhi
Jeśli lubisz parzyć kawę, czy to z ekspresu przelewowego czy klasycznego, i przywiązujesz wagę do estetyki kulinarnej, przedstawiamy wzorki na kawie czyli Latte Art. To sztuka tworzenia artystycznych wzorów z kawowej pianki na powierzchni napoju. Dowiedz się, jak ją opanować.

Latte Art powstało całkiem niedawno, a sztukę tę opanowali bariści pasjonaci, którzy pragnęli, by ich kawa była wyjątkowa. Latte Art polega na tworzeniu wzorów czy wręcz obrazków z odpowiednio ułożonej pianki. Potrzeba do tego odpowiednio przygotowanego mleka, spieniacza, zaparzone espresso, niewielki dzbanek z dziubkiem i odrobiny cierpliwości.

Jakie mleko do spieniania? Do spieniania stosuje się mleko zimne i tłuste, od 3,2% w górę. Im chudsze mleko wybierzmy, tym trudniej będzie wykonać gładką piankę (będzie zwarta i bąblowata), która łatwo daje się stylizować.

Część ekspresów do kawy latte, czy to domowych czy gastronomicznych, posiada te wszystkie elementy w zestawie, więc nie trzeba dobierać dodatkowych akcesoriów. Jeśli jednak nie posiadasz własnego ekspresu do kawy lub wręcz jesteś zielony/a w tym temacie, więcej dowiesz się czytając ten artykuł: Jaki ekspres do kawy kupić?

Jak powinno się spieniać mleko?
Tak jak wspomnieliśmy, najpierw powinniśmy przygotować sobie niezbędne, wyżej wymienione elementy łącznie z zaparzoną czarną kawą espresso. Następnie do pojemnika z dziubkiem wlewamy mleko w zależności od uznania, ale nigdy zbyt wiele. Następnie dyszę do pienienia wkładamy zawsze pod powierzchnię mleka, nie za głęboko. Najlepiej ustawić ją na granicy mleka i ścianki dzbanka, a następnie otworzyć wylot pary. Para zacznie przedostawać się do mleka i na jego powierzchni zaczną tworzyć się delikatne bąbelki. Tak powstaje piana mleczna!
Jak długo zapieniać mleko? Aż piana stanie się gładka i sprężysta, ale dużo lepiej zmierzyć stan piany termometrem kuchennym. Jeśli mleko osiągnie temperaturę 20 stopni Celsjusza - w przypadku latte, lub 30 stopni w przypadku cappuccino, to znaczy, że jest gotowe do przelewania na powierzchnię kawy.
Wzorki na kawie krok po kroku - dwa sposoby

Powszechnie uznawane są dwie techniki wykonywania wzorów w ramach Latte Art: etching i free pour. Etching polega na operowaniu rysikiem lub innym patyczkiem na powierzchni kawy i w ten sposób tworzy się wzór piankowy. Free Pour to technika, która polega przelewaniu mleka do kawy w taki sposób, by jednocześnie układała się w ładne, pożądane wzory. Wbrew pozorom to dużo prostsza i popularniejsza metoda niż operowanie rysikiem. Poniżej wyjaśniamy krok po kroku, jak z jej wykorzystaniem Free Pour stworzyć podstawowe wzory: serce i rozeta (oczywiście jak wszystko, z czasem nabierzemy pełnej wprawy).

Wzór rozeta krok po kroku:
1. Rozbij pianę i wychyl filiżankę w kierunku dzbanka.
2. Wyklaruj mleko i zacznij wlewać mleko spokojnym strumieniem do filiżanki z wysokości ok. 5 cm
3. Kiedy filiżanka wypełniona jest w około 50%, opuść dzbanek jak najniżej powierzchni kawy, celując w środek.
4. Zacznij delikatnie ruszać dzbankiem na boki. Ruchami nadgarstka rozbujaj mleko w dzbanku.
5. Kiedy zaczyna powstawać wzór rozety zacznij cofać dzbanek w kierunku ścianki filiżanki.
6. Kiedy filiżanka jest wypełniona prawie w całości, podnieś dzbanek i przetnij wzór strumieniem mleka.

Wzór serce krok po kroku:
1. Rozbij cremę i wychyl filiżankę w kierunku dzbanka.
2. Wyklaruj mleko i zacznij wlewać mleko spokojnym strumieniem z wysokości ok. 5 cm nad filiżanką
3. Kiedy filiżanka wypełniona jest w około 30%, opuść dzbanek jak najniżej powierzchni kawy, celując w 1/3 szerokości filiżanki.
4. Zacznij stopniowo wychylać dzbanek coraz mocniej, aby zwiększyć strumień mleka.
5. Kiedy zaczyna powstawać wzór serca unikaj zbędnych ruchów, celuj strumieniem cały czas w ten sam punkt.
6. Kiedy filiżanka jest wypełniona prawie w całości, podnieś dzbanek i przetnij wzór strumieniem mleka.

A jak powstaje wzór na kawie?
Każdą czynność powinniśmy rozpocząć od lekkiego pochylenia filiżanki, wypełnionej w 1/3 espresso. Przechylamy dzbanek z ostrym dziubkiem i w równym tempie przelewamy do filiżanki spienione mleko, tak aby najpierw trafiło w najgłębsze miejsce. Gdy filiżanka jest prawie pełna zaczynamy malować - tzn. manipulujemy dziubkiem przelewającym pianę w różne strony.
Dla przykładu: robienie zygzaków zakończone ostatnim pociągnięciem od dołu do góry da nam listek, aby otrzymać jabłko należy nalać okrągłą plamę mleka i w końcowej fazie przesunąć strumień do środka figury i na zewnątrz. Wzorki możemy wykańczać używając wykałaczek lub sosów smakowych. Do najczęściej wykonywanych wzorów należą serce, jabłko, listek, rozeta, kwiatek, ale tak naprawdę jedynym co może ograniczać nas przy tworzeniu wzorów jest nasza wyobraźnia.
Część baristów twierdzi, że najładniejsze wzory powstają jednak przy użyciu obu metod równocześnie. Jeśli jesteś zupełnym laikiem, możesz cały proces podejrzeć na tutorialowych filmikach na Youtube.

Kluczowe porady związane z kawą oraz ekspresami znajdziesz tutaj >>

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3