Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
3 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Listeria monocytogenes jest bakterią, która występuje...
fot. pixabay.com

Zagrożenia w żywności. Jakie bakterie mogą występować w popularnych produktach spożywczych?

Listeria monocytogenes (listerioza)

Listeria monocytogenes jest bakterią, która występuje powszechnie w środowisku naturalnym. Może ona bytować w surowych warzywach i owocach, niepasteryzowanych produktach mlecznych, w mięsie (zarówno surowym, jak i gotowanym) oraz w surowych rybach. Zakażenie listerią monocytogenes skutkuje listeriozą – chorobą, która może pojawić się nawet trzy miesiące po spożyciu skażonej żywności. Objawia się ona: wymiotami, biegunką i nieznacznie podwyższoną temperaturą ciała. Niekiedy listeriozie może towarzyszyć zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych. Dodatkowo w przypadku zakażenia u dzieci może wystąpić posocznica (sepsa), która jest stanem bezpośrednio zagrażającym życiu. Leczenie listeriozy polega na przyjmowaniu antybiotyków.

Zobacz również

Podpisano umowę na budowę kolejnego odcinka drogi ekspresowej S11. Zobacz przebieg

Podpisano umowę na budowę kolejnego odcinka drogi ekspresowej S11. Zobacz przebieg

Zawodnicy Słupskiego Klubu Bokserskiego Energa Czarni na turnieju "Baltic Cup"

Zawodnicy Słupskiego Klubu Bokserskiego Energa Czarni na turnieju "Baltic Cup"

Polecamy

Jak długo trzeba odczekać po wypiciu alkoholu, żeby móc prowadzić samochód?

Jak długo trzeba odczekać po wypiciu alkoholu, żeby móc prowadzić samochód?

Lidl, Biedronka i Kaufland „zamrażają ceny". Ekspert: Firmy i tak zarobią

Lidl, Biedronka i Kaufland „zamrażają ceny". Ekspert: Firmy i tak zarobią

Dokumenty z aplikacji mObywatel będą ważne w całej UE? Takie są plany

Dokumenty z aplikacji mObywatel będą ważne w całej UE? Takie są plany