Zdrowa marynata do karkówki i nie tylko. Polecamy 10 przepisów na marynaty do kurczaka, żeberek, ryby, tofu, grzybów, warzyw z grilla

Anna Rokicka-Żuk
Anna Rokicka-Żuk
Przyrządzaj smaczniejsze i zdrowsze dania z grilla! Pomogą w tym marynaty, których skład warto dopasować do rodzaju pieczonych produktów. Wypróbuj przepisy na mokre i suche marynaty do mięs, ryb, warzyw i owoców, jednak pamiętaj, by usuwać ich nadmiar przed pieczeniem, a jedzenie dosalać bliżej końca grillowania. W ten sposób uzyskasz najlepsze efekty! Sprawdź, co pasuje do poszczególnych produktów! Zobacz kolejne slajdy, przesuwając zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.
Przyrządzaj smaczniejsze i zdrowsze dania z grilla! Pomogą w tym marynaty, których skład warto dopasować do rodzaju pieczonych produktów. Wypróbuj przepisy na mokre i suche marynaty do mięs, ryb, warzyw i owoców, jednak pamiętaj, by usuwać ich nadmiar przed pieczeniem, a jedzenie dosalać bliżej końca grillowania. W ten sposób uzyskasz najlepsze efekty! Sprawdź, co pasuje do poszczególnych produktów! Zobacz kolejne slajdy, przesuwając zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE. Chimi Dávila/unsplash.com
Dobra marynata do do karkówki czy żeberek sprawia, że mięso z grilla staje się soczyste, pełne aromatu i smaku, a na dodatek zdrowsze! Sprawdź 10 najlepszych przepisów na marynaty, którymi mistrzowsko doprawisz czerwone i białe mięso, ale także ryby, warzywa, grzyby oraz owoce. Sprawdź, co pasuje do poszczególnych produktów!

Spis treści

Dlaczego warto używać marynaty?

Marynata to mieszanka składników używana do doprawiania, choć również konserwowania produktów przeznaczonych do dalszej obróbki. Szczególnie dobrze sprawdza się w przypadku ich pieczenia w piekarniku i ruszcie grilla. Dzięki niej tak przygotowane jedzenie może być nie tylko smaczniejsze, ale też zdrowsze!

Wystarczy zadać sobie nieco trudu i pokryć marynatą produkty przeznaczone do pieczenia, by w ciągu godziny lub kilku przesycić je aromatem składników – a także korzystnymi związkami, które ograniczają powstawanie szkodliwych substancji pod wpływem wysokiej temperatury.

Do polecanych składników marynat i suchych mieszanek do nacierania należą m.in.:

  • świeże i suszone zioła,
  • przyprawy korzenne,
  • napoje alkoholowe o dowolnej mocy, najlepiej ciemne piwo, ew. lager, białe lub czerwone wino, brandy, gin itp.,
  • ocet winny, sok z cytryny, ocet jabłkowy, ryżowy, balsamiczny,
  • jasny sos sojowy,
  • oliwa z oliwek lub rafinowany olej rzepakowy.

Jak stosować marynaty do dań z grilla?

Składniki marynaty bogate w cukry proste, takie jak ocet balsamiczny czy sos sojowy, warto stosować do produktów pieczonych krócej i na mniejszym żarze, ponieważ łatwo karmelizują i się przypalają.

Przed położeniem na ruszt nadmiar marynaty należy usunąć, zwłaszcza jeśli zawiera łatwo palące się kawałki ziół i przypraw. Pomoże to także zapobiec kapaniu płynu na węgle lub element grzejny w grillu elektrycznym, które prowadzi do powstawania szkodliwego dymu.

Proporcje to 1/2 szkl. marynaty (125 ml) na 1/2 kg mięsa. Mięsa, zwłaszcza czerwone, wymagają więcej czasu w marynacie niż ryby i owoce morza, a także większość warzyw. W lodówce mogą spędzić w niej nawet dobę, podczas gdy innym składnikom wystarczy marynowanie przez 30-60 minut.

Do marynowania mięsa warto używać mieszanek o małej zawartości soli, ponieważ składnik ten przyczynia się do nadmiernego wysuszenia kawałków. Soli warto używać dopiero pod koniec pieczenia na ruszcie. Jeżeli wchodzi w skład nacierki, najlepiej używać jej na krótko przed pieczeniem.

Wypróbuj nasze przepisy na marynaty i mieszanki przypraw – oto propozycje dla 10 najpopularniejszych produktów na grill!

Polecamy również:

Grill w Twoim domu

kup najtaniej

Black&Decker

Black&Decker BXGR1000E

309,00 zł109,99 zł-64%

kup najtaniej

Tefal

TEFAL GC461B Supergrill XXL

749,00 zł466,17 zł-38%

kup najtaniej

Clatronic

Clatronic RG 3518

277,99 zł211,41 zł-24%

kup najtaniej

De'Longhi

De'Longhi CGH1030D

1 169,00 zł949,00 zł-19%

kup najtaniej

Severin

Severin RG 2371

249,00 zł239,00 zł

kup najtaniej

Tefal

Tefal OptiGrill+ XL GC722D

649,00 zł
Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Ostrzał Kijowa. W trakcie operacji na sercu dziecka zabrakło prądu

Materiał oryginalny: Zdrowa marynata do karkówki i nie tylko. Polecamy 10 przepisów na marynaty do kurczaka, żeberek, ryby, tofu, grzybów, warzyw z grilla - Strona Zdrowia

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska
Dodaj ogłoszenie