[galeria_glowna]
Składniki na 8 sztuk:
garść ryżu do sushi, 4 rodzaje ryb, po dwa plastry maślanej, łososia, tuńczyka, krewetek, odrobina avocado, świeżego ogórka i serka Philadelphia, 1 liść sprasowanych alg morskich nori
Wykonanie:
Pokroić ogórka i avocado w cienkie paski. Ryby kroimy w grubsze plastry. Na bambusowej macie owiniętej w folii kładziemy algi. Na nie przyklejamy ugotowany ryż. Odwracamy algi i po środku smarujemy je serkiem. Na serek kładziemy ogórki i avocado. Całość skręcamy mocno przyciskając i odkładamy "ryżowy rulon". Następnie na matce kładziemy na przemian plastry ryb blisko siebie. Na te plastry kładziemy "ryżowy rulon" i całość mocno zawijamy. Całość kropimy na osiem części - po liniach plastrów rybnych. Układamy na talerzu oraz podajemy z imbirem, sosem sojowym oraz wasabi.
O sushi:
Sushi to najbardziej na świecie znana potrawa japońska, której podstawowymi składnikami są ryż, świeże ryby oraz warzywa. Sushi jest potrawą bardzo smaczną, a przy tym niezwykle zdrową ( dzięki zawartość ryb ).
Jak jeść sushi:
Sushi można jeść zarówno pałeczkami jak i palcami. Oba sposoby są poprawne.
1. Sushi przekręcamy na bok i chwytamy dwoma palcami lub pałeczkami.
2. Przed spożyciem, delikatnie zanurzamy w miseczce z sosem sojowym i ewentualnie nanosimy na niego odrobinę zielonego chrzanu wasabi.
3. Pamiętajmy, aby każdy kawałek zjeść na raz, nie należy pozostawiać na talerzu nadgryzionych kawałków.
4. Marynowany imbir należy przeżuwać pomiędzy różnymi rodzajami sushi. Imbir oczyszcza kubki smakowe dzięki temu lepiej można wyczuć smak kolejnego kawałka sushi.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?