W przedsięwzięciu mogły wziąć udział szkoły o profilu gastronomicznym. Tematem przewodnim oczywiście było przygotowanie gęsi po staropolsku w ciągu 2,5 godziny.
Nad właściwym przebiegiem konkursu czuwało jury w składzie: dr inż. Kamila Kłos z Instytutu Zootechniki Państwowego Zakładu Badawczego w Kołudzie Wielkiej, Renata Proskura, właścicielka Sali Biesiadnej „U RENATY” w Pakości, a także Marcin Kosiński, właściciel i szef kuchni restauracji „OSETIA” w Toruniu. Pan Marcin jest zwycięzcą Złotego Półgęska w Przysieku w kategorii „Najlepszy przepis na potrawę z gęsiny”.
Jak informują organizatorzy, poziom umiejętności gastronomicznych uczniów zaskoczył wszystkich.
- Mięso z gęsi jest bardzo smaczne i wartościowe jednak wymaga pewnej wiedzy kulinarnej, aby takie było. Bardzo się cieszę , że młodzież z tak wielkim zaangażowaniem bierze udział w tego typu wydarzeniach, które niewątpliwie podnoszą poziom ich wiedzy i umiejętności zawodowych - powiedział Marcin Kosiński.
Młodzi ludzie podczas konkursu w Kościelcu dowiedzieli się także o o możliwościach wykorzystania gęsiny w naszej kuchni oraz walorach jej spożywania (opowiedziała o tym Kamila Kłos)
Pierwsze miejsce zajęli przedstawiciele gospodarzy, czyli Aleksander Pierzchała i Jarosław Nowak, uczniowie Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych im. Jana Pawła II w Kościelcu. Ich opiekunem jest Mariola Krawczak.
Drugie miejsce zajęły Monika Wolkiewicz i Weronika Kozłowska z Zespołu Szkół im. Powstańców Wielkopolskich w Bielicach. Opiekun: Ewa Hartwich.
Trzecie miejsce należy do Roksany Batkowskiej i Moniki Kaleta z Zespołu Szkół Niepublicznych w Gąsawie. Opiekun: Waldemar Szreder.
Czwarte miejsce zajęły Beata Lewińska i Małgorzata Drążek z Zespołu Szkół Mechanicznych im. Józefa Piłsudskiego w Radziejowie. Opiekun: Iwona Matuszak.
Konkurs zorganizowały Barbara Nawrocka, Lilla Żurawska i Mariola Krawczak, nauczycielki przedmiotów gastronomicznych z ZSP im. Jana Pawła II w Kościelcu.
Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?