Konkurs podzielony jest na dwa etapy. W pierwszym etapie w czasie finału regionalnego wyłonieni zostali laureaci w czterech kategoriach: produktów pochodzenia roślinnego, zwierzęcego, napojów i produktów mieszanych oraz najlepsze dania i potrawy regionalne i tradycyjne. Drugi etap konkursu to wybór dokonany przez krajową kapitułę konkursu - spośród produktów nominowanych w regionach do prestiżowej nagrody konkursu "Perła 2012". Statuetki wręczone będą w czasie Międzynarodowych Targów Spożywczych Polagra-Food.
Produkty i potrawy z Borów Tucholskich zyskały duże uznanie wśród jurorów. Nagrodzono aż pięć z siedmiu zgłoszonych do konkursu.
Komisja konkursowa doceniła Dorotę Kłosowską ze Śliwic za sztrucel z kapustą i grzybami - pierwsza nagroda w kategorii produkty mieszane. Wyróżnienie otrzymało Koło Gospodyń Wiejskich w Tucholi za banię borowiacką, kategoria produkty pochodzenia roślinnego.
Nominację do Perły 2012 otrzymały: Marzena Przytarska za fjut - cyrop z buraków, KGW Łosiny Alicja Rutkowska za "Grzybowniczki", KGW Gostycyn Elżbieta Weyna za "Zaklepunkę z lubczykiem"
Na konkursie obecne były także przedstawicielki KGW Drożdzienica Maria Połetek oraz Maria Kwiatkowska, które prezentowały "Gruszki pychotki" oraz Monika i Józef Przytarscy z "Fjutówką" - nalewką na syropie buraczanym.