https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Marcin Werner robi rzeźby z owoców i warzyw [zdjęcia]

(AB)
Marcin specjalnie dla nas wyrzeźbił dynię z logiem "Gazety Pomorskiej"
Marcin specjalnie dla nas wyrzeźbił dynię z logiem "Gazety Pomorskiej" AB / Gazeta Pomorska
- Na moim weselu będzie nietypowa, ekskluzywna dekoracja - rzeźby z owoców i warzyw! - mówi pani Magda z Brodnicy.

Marcin Werner - carving

Do naszej redakcji zawitał Marcin Werner, który przyniósł nam dość nietypowy prezent - rzeźbioną dynię z logiem Gazety Pomorskiej. Jak się okazuje Marcin od jakiegoś czasu zawodowo zajmuje się przygotowywaniem tego typu dekoracji. Sztuka wykonywania tego typu nazywana jest carvingiem.

Rzeźbione owoce i warzywa idealnie nadają się do dekoracji stołów podczas wesela, bankietów i innych imprez okolicznościowych - mówi. - Potrafią wprawić w zdumienie nawet najbardziej wymagających gości. Także imprezy firmowe mogą być doskonałą okazją do prezentacji carvingu np. z logo firmy. Rzeźby owocowe lub kompozycje wieloskładnikowe, umieszczone w wiklinowym koszyku, przyozdobione minimalną, delikatną dekoracją i oryginalnie zapakowane stanowią gotowy, wyjątkowy prezent dla na różne okazje.

Zobacz także: W Gołotach chleb miał święto

Marcin Werner pracuje jako kucharz w jednej z restauracji na pojezierzu brodnickim. Swoją przygodę z carvingiem rozpoczął cztery lata temu, kiedy to rodzina sprezentowała mu na urodziny przyrządy służące do rzeźbienia w owocach - W Carvingu używa się noża tajskiego oraz dodatkowych noży, gdzie ostrza mają kształty U, V oraz W - tłumaczy nam Marcin. - Głównym i najważniejszym z nich jest nóż tajski, który jest precyzyjny i profesjonalnie wykonany - ma ostre ostrze i kulisty kształt rękojeści, co umożliwia obracanie noża w czasie pracy, a jest to szczególnie ważne przy precyzyjnych cięciach. Nóż posiada również skuwkę zabezpieczającą przed skaleczeniem lub uszkodzeniem ostrza. Służy on do dekoracji w każdym owocu i warzywie i jest on niezbędnie potrzebny do wykonywania efektownych wcięć.

Warto wspomnieć, że młody kucharz ma na swoim koncie już pierwsze sukcesy z carvingiem związane - w tym roku w Grucznie na Festiwalu Dobrego Smaku zajął IV miejsce. - Startując ma się świetną zabawę , poznaje nowych ludzi i pogłębia wiedzę o nowe rodzaje cięć - mówi. Co przed nim? Carvingowy konkurs o tytuł Mistrza Polski. Trzymamy kciuki!

Czytaj e-wydanie »

Nieruchomości z Twojego regionu

Komentarze 7

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

Z
Zięć
Musiałbym zrobić taki prezent mojej "kochanej" teściowej. Ciekawe jakby zareagowała.Chciałbym zobaczyć ten wzrok.
M
Mariusz
Kurs carvingu np. 1000 zł, ale zobaczyć wzrok teściowej kiedy przynosisz ręcznie wyrzeźbioną dynię na święta - bezcenne!
G
Gość
Ciekawa jestem czy w Brodnicy ktoś organizuje kurs carvingu. Chętnie bym się na niego wybrała. To coś innego.
L
Lena
Kiedyś interesowałam się rzeźbieniem w owocach i warzywach. Udało mi się nawet zrobić różę z arbuza, ale do takich wzorów, jakie robi P. Marcin, to trzeba specjalnych noży. Sprawdzałam ich cenę w internecie i są drogie, jak dla hobbysty. Jeśli ktoś na tym zarabia, to co innego. Można zainwestować. Jednak trzeba mieć do tego trochę talentu.
G
Gość
Dla mnie to są prawdziwe dzieła sztuki, szkoda tylko, że nie trwałe. Wiadmo, że dynia czy inne warzywo zacznie po kilku dniach gnić. Na wesele czy inną uroczystość to prawdzwy szał. Sama bzam na jednej uroczystości, że ktoś z arbuza miał zrobiony kosz z owocami. Super to wyglądało. Nie każdy może sobie jednak na coś takiego pozwolić, bo na pewno jest to droga dekoracja, ale w 100 proc. orginalna i lepiej będzie wyglądać na weselnym stole niż balony.
k
kasia
witam .ma ktoś namiar na tego pana?chciała bym sobie zamówić takie dekoracje na salę weselna,....
A
Anka
Też znam kogoś kto świetnie robi takie i inne rzeczy Pani Jolanta M..Tworzy rewelacyjne rzeżby.Im więcej takich ludzi tym lepiej.
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska