Staraniem jednej z bydgoskich oficyn wydawniczych ukazała się książka kucharska pt. "Kujawskie specjały. Kuchnia regionalna" autorstwa inowroławianina Grzegorza Roczka. Jej promocja miała miejsce podczas niedawnej, jubileuszowej 10. edycji konkursu "Rolnik Pomorza i Kujaw", jaka odbyła się w Filharmonii Pomorskiej w Bydgoszczy.
Publikacja, pierwsza tego typu w naszym rejonie, jest efektem ponad czteroletniej pracy Grzegorza Roczka, regionalisty i publicysty rolnego. To zbiór ponad 350 przepisów kuchni kujawskiej, zarówno ze wschodniej, jak i zachodniej części Kujaw. Autor zgromadził je w oparciu o stare książki kucharskie, publikacje prasowe, przepisy mieszkańców naszego regionu oraz materiały internetowe. Znajdziemy tu m.in. mnóstwo przepisów na zupy (np. żury i żurki, których jest ponad 30), dania mięsne, rybne, ciasta, pieczywo czy nawet trunki.
Publikacja "Kujawskie specjały" jest pozycją o charakterze promocyjnym i, niestety, nie trafi do księgarń. Być może stanie się tak z jej kolejnym wydaniem, nad którym autor już pracuje. Druga edycja będzie zawierać jeszcze więcej przepisów.
Czytelników zainteresowanych zawartością książki informujemy, że od przyszłego tygodnia będzie ona dostępna w Bibliotece Miejskiej im. Jana Kasprowicza w Inowrocławiu.
Najlepsze artykuły za jednym kliknięciem. Zarejestruj się w systemie PIANO już dziś!
Czytaj e-wydanie »