
W związku z informacjami firmy PEPCO Główny Inspektorat Sanitarny informuje, że następujący produkt kosmetyczny został wycofany z rynku:
PLU 340688 kreda do włosów z tatuażami
Produkt jest wycofywany z uwagi na zawartość niedozwolonych do stosowania barwników.
Zgodnie z informacjami zamieszczonymi na stronie firmy zwrotu można dokonać w dowolnym sklepie PEPCO. Paragon nie jest wymagany.
------->

Zagrożenie:
W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Salmonella spp. w 3 z 5 próbek produktu mięso mielone wołowe, schłodzone Rzeźnik 400 g.
Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego.
Szczegóły dotyczące produktów:
Nazwa produktu: mięso mielone wołowe, schłodzone, 400 g, Rzeźnik
Numer partii: 5508365 04011323
Termin przydatności do spożycia: 27.09.2023
Producent: Zakład Przemysłu Mięsnego Biernacki Sp. z o.o., Golina, ul. Dworcowa 47 D, 63-200 Jarocin, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 30063801 WE
Wyprodukowano dla : Lidl sp. z o.o. sp. k., ul. Poznańska 48, Jankowice 62-080 Tarnowo Podgórne
Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:
Producent po otrzymaniu informacji o wykryciu obecności Salmonella w ww. produkcie we współpracy z dystrybutorem rozpoczął procedurę wycofania produktu z rynku i podjął natychmiast wszelkie działania mające na celu wyeliminowanie potencjalnego ryzyka zanieczyszczenia mikrobiologicznego.
Powiatowy Lekarz Weterynarii w Jarocinie nadzorujący producenta niezwłocznie po otrzymaniu informacji od Państwowej Inspekcji Sanitarnej podjął działania mające na celu ustalenie dystrybucji zakwestionowanej partii mięsa mielonego oraz ustalenie przyczyn wystąpienia niezgodności.
Organy urzędowej kontroli żywności nadzorują proces wycofywania kwestionowanej partii z obrotu.
Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem. Informacje na temat objawów związanych z zakażeniem Salmonella zawarte są na stronie internetowej pod hasłem „SALMONELOZY DUROWE I JELITOWE”.
------>

Zagrożenie:
Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany poprzez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF) o prowadzonym przez producenta wycofaniu niżej wymienionych chipsów warzywnych ze względu na wysoki poziom akryloamidu.
Szczegóły dotyczące produktów:
Produkt: GoPure vegetable chips – mixed varieties, 40 g
Numer partii: 086614
Data minimalnej trwałości: 18.11.2023
Producent: Yellow Chips B.V., Fabrieksweg 6, NL-8304 AT Emmeloord, Niderlandy
Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:
Dystrybutor w Polsce - firma Eko-Wital Sp. z o.o. poinformowała wszystkich klientów o stwierdzonej niezgodności oraz konieczności zwrotu produktu.
Organy urzędowej kontroli żywności monitorują proces wycofywania.
Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy spożywać partii produktu określonego w tym komunikacie.
------>

Zagrożenie:
W wyniku badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono wysoki poziom akryloamidu w płatkach wymienionych w ostrzeżeniu. Na podstawie ocen ryzyka Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego należy uznać, że produkty te mogą stanowić podwyższone ryzyko dla zdrowia konsumenta.
Szczegóły dotyczące produktów:
Produkt: Płatki żytnie, Lubella, 500 g
Data minimalnej trwałości / Numer partii: 25.11.2023 L211253LG
Data minimalnej trwałości / Numer partii: 26.11.2023 L211263LG
Producent: MW Food Sp. z o.o., ul. Chopina 10, 34-100 Wadowice
Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:
Producent podjął decyzję o wycofaniu z obrotu handlowego przedmiotowego produktu. Wszyscy odbiorcy zostali poinformowani o zaistniałej sytuacji i konieczności wycofania wskazanych partii.
Jednocześnie producent podkreśla, że „akryloamid powstaje podczas obróbki termicznej i jest spożywany codziennie przez ludzi na całym świecie. Dla akryloamidu nie ustanowiono dotychczas najwyższych dopuszczalnych poziomów”.
Organy urzędowej kontroli żywności monitorują proces wycofywania.
Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy spożywać partii wyrobów określonych w tym komunikacie.
------>