
Muchomory to nie tylko te w kropki
Najczęściej z rodziną muchomorów kojarzy się ten czerwony, inne jednak też są groźne. Muchomor zielonawy sromotnikowy stwarza szczególne zagrożenie. Jego cechy charakterystyczne to oliwkowa barwa kapelusza, blaszki pod spodem i smukły trzon. Warto uważnie oglądać niektóre okazy, zwłaszcza jadalne, bo przypominają go z wyglądu. Wśród nich są gąska zielona i gołąbek zielonawy.

W lesie można naciąć się na inne muchomory
Jednym z rodzajów muchomora zielonkawego jest wiosenny, jego kapelusze są białe i blade. Pod spodem znajdziesz liczne blaszki. Zalicza się go do trujących, zawarte w nim związki uszkadzają wątrobę.

Jadalny odpowiednik muchomora wiosennego
W lesie łatwo pomylić muchomora wiosennego z jadalną czubajką kanią. Niekiedy zwana jest po prostu kanią lub sową. Występuje w większości lasów, zbiera się ją nawet w październiku. W kuchni uchodzi za rarytas - duże kapelusze smażone w panierce z powodzeniem zastąpią mięsne kotlety.

Kurka ma swój odpowiednik
Kto nie kocha kurek? To letni hit, pasują zarówno do aromatycznej zupy, jak i gorącej jajecznicy. Wydawałoby się, że grzyby są tak charakterystyczne, że nie da się ich pomylić z innymi. Błąd! W lesie możesz natknąć się na lisówkę pomarańczową – nie zagraża ona życiu, ale zjedzenie większej ilości powoduje problemy trawienne.