Agata Wodzień-Nowak
redaktor onlineStrefa AgroBydgoszcz
1918 materiałów
Od ponad 10 lat zajmuję się zawodowo tematyką rolnictwa, żywności, ogrodnictwa i społeczności wiejskiej.
Za cel w swojej pracy w serwisie Strefa Agro stawiam sobie przekazywanie skomplikowanych zagadnień w sposób jasny, przystępny i zrozumiały dla szerokiego grona odbiorców.
Jako redaktorka Strefy Agro piszę zarówno o aktualnych wydarzeniach, jak i o ponadczasowych trendach i wyzwaniach stojących przed rolnictwem. Interesują mnie również zagadnienia społeczne, jak współczesne postrzeganie rolnika czy te w bardzo praktyczny sposób związane z żywnością, np. prawidłowy sposób przechowywania jajek.
Chcę, by artykuły były interesujące zarówno dla rolników, jak i dla osób, które chcą dowiedzieć się więcej o tej ważnej dziedzinie.
Jak widzę współczesne polskie rolnictwo?
Rolnictwo jest bardzo ważną częścią polskiej gospodarki i wciąż dynamicznie się zmienia, opowiadając na potrzeby i wyzwania XXI wieku. Sektor agro rozwija się i przechodzi technologiczną, cyfrową ewolucję, a czasem mam wrażenie, że wręcz rewolucję. Rolnictwo precyzyjne przy pomocy nowoczesnych narzędzi pozwala lepiej planować, szacować i wychodzić naprzeciw potrzebom roślin czy zwierząt.
Polskie rolnictwo coraz śmielej specjalizuje się, a rolnicy podnoszą kompetencje, z szacunkiem traktując ziemię, jako warsztat pracy. Podobnie jak inne sektory gospodarski jest też obszarem wrażliwym na tym, co dzieje się na światowych rynkach.
Globalne wyzwania, a może wprost problemy, docierają i do naszych gospodarstw. Zmiany w handlu, zaburzenia w łańcuchach dostaw związane np. wojną na Ukrainie, unijnymi regulacjami. Dużą rolę odgrywają czynniki zewnętrzne, jak warunki atmosferyczne, a produkcja pod chmurką jest narażona na susze, nawałnice czy wymrożenia. W rolnictwie jednak nie ma czasu na przerwy i przestoje.
To sektor strategiczny, bo zapewniający bezpieczeństwo żywnościowe. Z jednej strony liczą się światowe trendy, a z drugiej lokalność, którą konsumenci zaczęli na nowo doceniać. Świadome zakupy i zrównoważony rozwój jako silne trendy powodują, że zakupy prosto od rolnika są modne i poszukiwane. Przykładem są regionalne e-bazarki z bazą produktów i kontaktów bezpośrednio od producentów. Duże znaczenie ma wsparcie - dopłaty bezpośrednie i inne formy pomocy z budżetu unijnego i krajowego.
O tym wszystkim piszę na Strefie Agro, serwisie, który ma przynosić użyteczną wiedzę, praktyczne porady, ważne doniesienia. Jest miejsce na inspiracje i ciekawostki. To miejsce dla rolnictwa, konsumenta i powiązanych z nimi obszarów. Zachęcam do kontaktu: [email protected].
Krótko o mojej historii pracy dziennikarskiej
Dziennikarstwo jest ze mną od ponad 20 lat, kiedy swoje pierwsze kroki stawiałam w gazetkach szkolnych. Gdy pierwszy numer trafił w moje ręce, poczułam, że coś ciągnie mnie, by być z drugiej strony.
Najważniejszym doświadczeniem u progu pracy zawodowej było jednak 5 lat spędzonych w redakcji studenckiego Radia Uniwersytet. Jako reporterka i prowadząca program informacyjno-publicystyczny miałam znakomitą okazję rozmawiać na antenie ze zróżnicowanymi, wspaniałymi gośćmi.
Pracę zawodową od 2012 roku związałam z dziennikarstwem internetowym, pojawiając się także na łamach papierowych wydań Gazety Pomorskiej i innych tytułów Polska Press Grupy. Miałam tu również prawdziwą przyjemność prowadzić program rolniczy Agro Pomorska, co dało mi możliwość zdobycia doświadczeń pracy po obu stronach kamery. Dziś współtworzę redakcję serwisów tematycznych Polska Press Grupy.
To może być przełom w ochronie zwierząt przed groźną chorobą. Jest nowa broń
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu ma powody do dumy. Doktorant tej uczelni opracował nową broń w walce ze zgnilcem amerykańskim. Młody naukowiec udowadnia,...
IMGW wydaje najwyższe ostrzeżenia na czwartek. Dziś groźne burze, grad i ulewy
Ostrzegaliśmy już, że noce najbliższego weekendu będą bardzo chłodne, z prognozowanymi przymrozkami. Jednak wcześniej rolnicy, sadownicy również nie mogą spać...
Dzierżawa gruntów za dopłaty. Ile wychodzi za hektar bez ekoschematów?
Teoretycznie powinno być tak, że dopłaty trafiają do tego rolnika, który rzeczywiście uprawia pole, prowadzi produkcję. Jednak w praktyce wielu dzierżawców...
Ile kosztuje i jak długo trwa kurs operatora kombajnu?
Wielu posiadaczy nowoczesnych kombajnów zbożowych rozpoczęło poszukiwania operatorów. Pracownicy mogą zarobić nawet 15 tys. miesięcznie, wynika z ogłoszeń, ale...
W Niemczech rolnicy korzystają, a w Polsce nie wolno, bo przepadną dopłaty
W Niemczech rolnicy już od kilku lat z powodzeniem łączą uprawy i hodowlę z produkcją prądu, ale w Polsce nadal nie ma na to szans. A przynajmniej nie w taki...
Młody, przystojny, ale rolnik. Życie nie jest lekkie, żony musi szukać w telewizji
Arek, Kamil i Krzysztof mają po dwadzieścia kilka lat, Gabriel 31, Basia 32, Roland 37, Jarek 44, a Andrzej 54. Łączy ich to, że są rolnikami, samotnymi. Biorą...
Ile dziś kosztują używane ciągniki Ursus? Sprawdzamy, zanim nowe wyjadą z fabryki
Nowy właściciel marki Ursus ogłosił wznowienie produkcji ciągników, jednak zanim z fabryk wyjadą nowe maszyny, trzeba zadowolić się tymi z drugiej ręki. Ile...
Żmijka do zboża pilnie poszukiwana. Ile kosztuje przenośnik ślimakowy?
Efektywny przeładunek ziarna to podstawa rolnictwa. Od noszenia worków, przez dmuchawy, aż po rewolucyjne w swojej prostocie przenośniki ślimakowe (żmijki) –...
Żur był strawą ludzi biednych i bogatych. Potrawy na Wielkanoc mają długą tradycję
W zależności od tego, ile śmietany i okrasy lub kiełbasy dodano do żuru kujawskiego, był on zupą ludzi biednych i bogatych. Wspominają o tym autorzy wpisu na...
Uwaga na ekokontrole. Trwają cały czas i mogą być niezapowiedziane
Czy marchew, jabłka, pomidory, które kupowaliśmy od producenta ekologicznego jako produkty eko, zawsze takie będą? Certyfikat ma potwierdzać, że żywność została...