
Naturalny antybiotyk, który hamuje rozwój bakterii, zwalcza infekcje i obniża ciśnienie krwi. Najlepiej spożywać go w połączeniu z mlekiem i miodem, tak by nie czuć jego mocnego zapachu. Polecane jest zjadanie ząbku czosnku dziennie, gdyż zawarte w nim witaminy wzmocnią i zregenerują organizm. Podczas choroby powinniśmy wprowadzić go do naszych codziennych potraw, by zapewnić sobie dodatkowe siły.

Sól! Bardzo pomocna w czasie choroby. Do czego ją dodać?
1. Inhalacje
Do miski z gorącą wodą wsypać garść soli kuchennej. Głowę zakryć ręcznikiem i spędzić nad nią kilka minut. Dobrze wdychać parę. Taka parówka pomaga na zatkany nos i ból zatok.
2. Płukanie gardła
Trzeba być ostrożnym, by nie podrażnić gardła, jednak płukanie mocno posoloną, ciepłą wodą pomaga złagodzić ból i zwalczyć zalegające w gardle bakterie. Gardło powinniśmy płukać cztery razy dziennie w ciepłej, a nie gorącej wodzie.
3. Od stóp do głów
Moczenie nóg w gorącej wodzie z solą, to na pewno sposób, który wiele osób spotkało w dzieciństwie. Kąpiel taka bardzo rozgrzewa i odpręża. Przez 15 minut moczymy stopy w wodzie z solą morską. Stopy osuszamy i zakładamy skarpety.

Przeziębienie to ciężki czas dla każdego. Najważniejsze, by dobrze wygrzewać się pod kołdrą i dużo odpoczywać. Pomogą też gorące kąpiele i dobrze wywietrzone pomieszczenie. Babcine sposoby pomagają ukoić ból i poczuć się lepiej. Należy jednak pamiętać, że gdy czujemy się naprawdę źle, warto udać się do lekarza.