
Jak kroić składniki sałatki jarzynowej?
W sałatce jarzynowej istotna jest tekstura. To właśnie wyróżnia sałatkę jarzynową - połączenie składników miękkich, twardych, chrupkich, lepkich i sprężystych. Wszystkie tekstury powinny być idealnie wyczuwane na języku, dlatego tak ważne jest odpowiedni sposób krojenia składników. W klasycznej wersji przyjmuje się, że składniki sałatki jarzynowej powinny być pokrojone w kostkę nie mniejszą od ziarnka groszku. Warzywa kroimy w kostkę o boku 1 cm, ziemniaki w nieco większa kostkę, gotowanych jajek również nie należy siekać zbyt drobno. Drobniej można pokroić jedynie ogórka, jeśli jest wyjątkowo kwaśny.

Sałatka jarzynowa - proporcje
Wpływ na smak sałatki jarzynowej ma odpowiednia proporcja składników. Istnieje wiele przepisów na sałatkę jarzynową, ale najłatwiej zapamiętać prostą zasadę: każdego składnika powinna być ta sama objętość, na przykład 1 szklanka. Co ważne, składniki sałatki powinny być oblepione majonezem, ale nie pływać w nim.

Jak uratować sałatkę jarzynową?
Zdarza się, że po zrobieniu sałatki staje się ona bardzo wodnista. Jak temu zaradzić? Zanim dodasz majonez do sałatki, wlej do niego nieco żelatyny rozpuszczonej w gorącej wodzie i wymieszaj. Dzięki temu konsystencja majonezu i całej sałatki stanie się znacznie bardziej zwarta.