13 z 23
To jedna z najbardziej znienawidzonych przez ogrodników...
fot. Katarzyna Laszczak

Podagrycznik

To jedna z najbardziej znienawidzonych przez ogrodników roślin. Kiedy raz się pojawi, trudno się jej pozbyć, bo z łatwością rozrasta się przez podziemne rozłogi. Lubi grządki, bo odpowiada mu ziemia bogata w azot.

Jednak podagrycznik to roślina jadalna i zioło. Jada się jego młode liście (kiedy są błyszczące) – mają przyjemny, anyżkowy posmak. Można je również gotować, albo tylko zblanszować. Ma wiele substancji odżywczych.

Podagrycznik stosuje się też w kosmetyce (ma właściwości rozjaśniające) oraz ziołolecznictwie – działa m.in. moczopędnie, przeciwzapalnie oraz lekko uspokajająco. Kiedyś wykorzystywano go w leczeniu dny moczanowej czyli podagry – stąd właśnie wzięła się nazwa podagrycznika.

14 z 23
Kto nie zna pokrzywy? To jeden z najbardziej powszechnych...
fot. Katarzyna Laszczak

Pokrzywa

Kto nie zna pokrzywy? To jeden z najbardziej powszechnych chwastów. I jedna z najbardziej wartościowych roślin, jakie występują w naszych ogrodach. Ma zastosowanie kulinarne, lecznicze, kosmetyczne, ogrodnicze, a także jako roślina włóknodajna i barwierska.

Pokrzywę można jeść – jest nie tylko smaczna, ale ma także wiele substancji odżywczych (witamin, soli mineralnych i białek). Jada się szczyty młodych roślin, na surowo (po zblanszowaniu lub zgnieceniu, żeby nie parzyły) lub gotowane (np. jako zupa).

Poza tym pokrzywa m.in. obniża ciśnienie i poziom cukru we krwi, poprawia pracę wątroby i nerek, działa oczyszczająco. Znakomicie wpływa na skórę i włosy.

Pokrzywę warto wykorzystać także w ogrodzie. Gnojówka z pokrzywy jest doskonałym nawozem, a można ją także wykorzystać do zwalczania szkodników i chorób roślin. Do ochrony roślin stosuje się także łatwe do przygotowania wywary i wyciągi z pokrzywy.

Pokrzywa jest rośliną żywicielską kilku gatunków motyli. To jej liśćmi żywią się gąsienice pięknych rusałek, które chętnie widujemy w ogrodach.

15 z 23
Portulaka pospolita zwana też warzywną nie jest może tak...
fot. Robert Flogaus Faust (wikimedia.commons CC BY-SA 4.0)

Portulaka

Portulaka pospolita zwana też warzywną nie jest może tak powszechna jak pokrzywa, ale jest pospolitą rośliną. Niewysoka, ma płożące się pędy, często pojawia się na suchych, piaszczystych ziemiach

Jedną z jej odmian uprawia się jako warzywo. Ale i tę dziką można jeść. Ma ona przyjemny, lekko kwaskowy smak i wspomaga trawienie. Ale zawiera też dużo przeciwutleniaczy, kwas omega 3, witaminy (A i C) oraz składniki mineralne. Portulaka jest ważnym składnikiem zdrowej kuchni śródziemnomorskiej (na południu Europy jest bardziej pospolita niż u nas). Można ją jeść na surową lub po lekkim obgotowaniu.

W ogrodach i na balkonach często spotyka się jej bardziej urodziwą kuzynkę – portulakę wielkokwiatową, uprawianą ze względu na duże i kolorowe kwiaty.

licencja CC BY-SA 4.0

16 z 23
Skrzyp, jeśli pojawia się w ogrodzie, szybko staje się...
fot. jhenning (pixabay.com)

Skrzyp polny

Skrzyp, jeśli pojawia się w ogrodzie, szybko staje się znienawidzoną rośliną. Bardzo trudno się go pozbyć, bo odrasta z najmniejszego fragmentu kłącza pozostawionego w ziemi. A ponieważ sięgają one bardzo głęboko, ich skuteczne wyrwanie lub wykopanie jest niemal niemożliwe.

Skrzyp polny ma jednak wiele zalet. Ponieważ zawiera mnóstwo krzemionki doskonale wpływa na elastyczność skóry, wzmacnia włosy i paznokcie (stosuje się do wewnętrznie). Poza tym działa m.in. wzmacniająco, przeciwzapalnie, przeciwkrwotocznie, zapobiega powstawaniu miażdżycy oraz kamieni w układzie moczowym. Uwaga: właściwości lecznicze ma tylko skrzyp polny.

W ogrodach mogą się pojawić również inne gatunki skrzypu. Wszystkie możemy wykorzystać w ogrodzie. Gnojówki, wywary i wyciągi ze skrzypu przydadzą się do nawożenia roślin oraz zwalczania szkodników roślin i chorób.

Pozostało jeszcze 6 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Wielkie święto w I LO w Grudziądzu! Tak uczczono 1000. rocznicę koronacji  Chrobrego

Wielkie święto w I LO w Grudziądzu! Tak uczczono 1000. rocznicę koronacji Chrobrego

Grudziądzcy Flisacy mają niezwykłe życiorysy. Promocja książki Aleksandry Pasis

Grudziądzcy Flisacy mają niezwykłe życiorysy. Promocja książki Aleksandry Pasis

Venom przejmuje Avengersów! Efekty tej fuzji są widowiskowe

Venom przejmuje Avengersów! Efekty tej fuzji są widowiskowe

Zobacz również

Festiwal Food Trucków w Grudziądzu. Jeszcze w sobotę i niedzielę 26 i 27 kwietnia

Festiwal Food Trucków w Grudziądzu. Jeszcze w sobotę i niedzielę 26 i 27 kwietnia

Grudziądzcy Flisacy mają niezwykłe życiorysy. Promocja książki Aleksandry Pasis

Grudziądzcy Flisacy mają niezwykłe życiorysy. Promocja książki Aleksandry Pasis