Na angielskim stole nie może zabraknąć hot cross buns, czyli drożdżówki z marmoladą, na której lukrem zrobiono krzyżyk. Takie ciastko posiada magiczne właściwości i przynosi szczęście, wierzą Anglicy.
Francuzi delektują się czekoladowymi jajkami, barankami wykonanymi z ciasta oraz baraniną.
Przeczytaj też: Jak dawniej obchodzono Wielkanoc na Kujawach
W Niemczech popularny jest za to zajączek (Osterhase) na słodko, w kształcie ciastka. Jest symbolem płodności i powodzenia.
Potrawami, które muszą się znaleźć na stole w domu Szweda są dania z łososia, śledzia, jagnięciny i jajek na różne sposoby.
Przeczytaj również: O porządkach, potrawach, święconce i pisankach, czyli święta widziane oczami dzieci
W Rosji potrawami tradycyjnymi są koulitch (ciasto z rodzynkami) i paskha - danie z białego sera ozdobione rodzynkami.
Włosi jedzą pastierę. To ciasto z dodatkiem sera z gatunku ricotta, kandyzowanych owoców i kwiatów z drzewka pomarańczowego.Zajadają się także casatiello, czyli ciastem na słono. To placek z mąki, drożdży, smalcu, zapieczonych w całości ze skorupkami jajek, salami i sera.
Czytaj e-wydanie »