Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Co kraj, to obyczaj, czyli tradycja wielkanocna na stole

(pio)
Co w Wielkanoc jedzą Europejczycy?
Co w Wielkanoc jedzą Europejczycy? www.sxc.hu
Zaglądając w świąteczne menu, w Polsce symbolem Wielkanocy są jajka święcone. A co się je w Europie?

Na angielskim stole nie może zabraknąć hot cross buns, czyli drożdżówki z marmoladą, na której lukrem zrobiono krzyżyk. Takie ciastko posiada magiczne właściwości i przynosi szczęście, wierzą Anglicy.

Francuzi delektują się czekoladowymi jajkami, barankami wykonanymi z ciasta oraz baraniną.

Przeczytaj też: Jak dawniej obchodzono Wielkanoc na Kujawach

W Niemczech popularny jest za to zajączek (Osterhase) na słodko, w kształcie ciastka. Jest symbolem płodności i powodzenia.

Potrawami, które muszą się znaleźć na stole w domu Szweda są dania z łososia, śledzia, jagnięciny i jajek na różne sposoby.

Przeczytaj również: O porządkach, potrawach, święconce i pisankach, czyli święta widziane oczami dzieci

W Rosji potrawami tradycyjnymi są koulitch (ciasto z rodzynkami) i paskha - danie z białego sera ozdobione rodzynkami.

Włosi jedzą pastierę. To ciasto z dodatkiem sera z gatunku ricotta, kandyzowanych owoców i kwiatów z drzewka pomarańczowego.Zajadają się także casatiello, czyli ciastem na słono. To placek z mąki, drożdży, smalcu, zapieczonych w całości ze skorupkami jajek, salami i sera.

Czytaj e-wydanie »

Nieruchomości z Twojego regionu

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska