MKTG SR - pasek na kartach artykułów
5 z 9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
CC BY 3.0...
fot. Wikipedia.ord/Matman z Lublina/CC BY-SA 3.0

Co można zjeść na cmentarzu? Niektóre przysmaki były znane jeszcze w czasach PRL-u. Poznaj regionalne produkty na Wszystkich Świętych

Lubelskie szczypki

CC BY 3.0

Szczypki (lub szczypy) to lubelski przysmak z Lubelszczyzny. Lubelskie szczypki to kolorowe i całkiem długie (15-centymetrowe) kawałki cukrowej masy, pakowane po 5 lub 10 sztuk w papierowe tutki. Robi się je z cukru, wody, ubitych białek, mąki ziemniaczanej, żelatyny, syropu smakowego i barwników. W przeciwieństwie do poznańskich rur i pańskiej skórki przepis na lubelskie szczypki nie jest owiany tajemnicą.

Zobacz również

Tygodniowy przegląd prasy w Makowie Podhalańskim, (26.05-1.06.2024)

Tygodniowy przegląd prasy w Makowie Podhalańskim, (26.05-1.06.2024)

Przegląd tygodnia od 26.05 w Lubawce

Przegląd tygodnia od 26.05 w Lubawce

Polecamy

Praca dzieci w Polsce. Jak duża jest to skala?

Praca dzieci w Polsce. Jak duża jest to skala?

Blisko 2,5 kilograma narkotyków u bydgoszczanina. Mężczyźnie grozi 10 lat więzienia

Blisko 2,5 kilograma narkotyków u bydgoszczanina. Mężczyźnie grozi 10 lat więzienia

Kiedy KRUS wypłaci rolnikom 14. emerytury?

Kiedy KRUS wypłaci rolnikom 14. emerytury?