11 z 13
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
![Jeszcze niedawno teksturowane białko sojowe było jedynym...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/d3/47/5ce400583a5cd_o_large.jpg)
fot. Elke Wetzig (Elya)/Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0
Czym zastąpić mięso? Polecamy najlepsze roślinne zamienniki mięsa. Są bogate w białko i żelazo, a przy tym smaczne
Teksturat sojowy
Jeszcze niedawno teksturowane białko sojowe było jedynym dostępnym w Polsce zamiennikiem mięsa. Wciąż można kupić go w postaci „kotletów” sojowych, kostki gulaszowej czy granulatu udającego mięso mielone. Klasyczne produkty tego typu nie są już polecane, bo powstają z przetworzonego chemicznie odpadu sojowego – można też jednak kupić teksturat nowoczesny, powstający z mąki sojowej i/lub białka sojowego.
W 100 g suchego teksturatu sojowego:
białko: 53 g
żelazo: 11 mg
kalorie: 590 kcal