Za zwycięstwo w konkursie, dzieci z nowowiejskiej podstawówki otrzymały bon o wartości 1500 złotych, którego mogą zrealizować w dowolnym celu. Wychowawca i koordynator grupy otrzymał natomiast czek o wartości 700 złotych do realizacji w salonach Empik.
Program Erasmus + będzie promowany w Grudziądzu
Kolejną z nagród przewidzianych przez organizatora były warsztaty kulinarne, które w szkole przeprowadził Michał Myszkiewicz, szef kuchni współpracujący z marką Lubella, który pokazał, jak w prosty sposób przygotować pożywny, smaczny i pełnowartościowy posiłek. - Bardzo podobają mi się te warsztaty. Mój tata jest zawodowym kucharzem. Ucieszył się, że wezmę udział w takich zajęciach, bo namawia mnie, bym poszedł w jego ślady. Myślę nad tym - mówi Oliwier Makowski, uczeń klasy VI, Szkoły Podstawowej w Nowej Wsi. - Nie mogę się doczekać, kiedy spróbuje przyrządzanych przez nas naleśników - dodaje.
Co zatem dzieci z nowowiejskiej podstawówki musiały zrobić, aby wziąć udział w konkursie? - Trzeba było wysłać zdjęcie dania przygotowanego według jednego z przepisów sugerowanych przez organizatora, oraz fotografie grupy, która je przygotowywała. Zdecydowaliśmy się na makaron z mozarellą i pomidorami - mówi Anna Witkowiak, wychowawca zwycięskiej klasy. - Udało się. Pokonaliśmy 600 innych szkół i znaleźliśmy się w gronie trójki laureatów nagrody głównej - dodaje uradowana.
Czym dzieci z nowowiejskiej podstawówki przekonały organizatorów do tego, by znaleźć się w gronie finalistów?
- Wyróżnili się pasją do gotowania, którą można było dostrzec na przesłanych przez nich zdjęciach. Dostrzegliśmy też zaangażowanie całej klasy. O to nam właśnie chodziło - zdradza Patrycja Gajewska z firmy Lubella, odpowiedzialna za organizację konkursu.