5 z 11

fot. Fot. Mariusz Kapala / Gazeta Lubuska
Dziś Światowy Dzień Makaronu!
Widelec z czterema zębami na zawsze zmienił sposób jedzenia makaronu - wcześniej posługiwano się wyłącznie palcami. Jego twórcą był Cesare Spadaccini.
6 z 11

fot. Krzysztof Kapica
Dziś Światowy Dzień Makaronu!
Do prostych, lekkich sosów dobrze jest podawać prosty makaron o nieskomplikowanym kształcie. Gęste i ciężkie sosy lepiej pasują do makaronów o wymyślnych kształtach.
7 z 11

fot. Fot. Mariusz Kapala / Gazeta Lubuska
Dziś Światowy Dzień Makaronu!
Spaghetti był prawdopodobnie pierwszym makaronem produkowanym przy użyciu matrycy, przebijanym prostymi, cylindrycznymi otworami.
8 z 11

fot. Marcin Makowka
Dziś Światowy Dzień Makaronu!
Podczas gotowania należy użyć właściwej ilości wody: 1 litr na każde 100 g suchego makaronu.