https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Emil Sajfutdinow i David Ruud mistrzami Szwecji

(emka)
Emil Sajfutdinow został drużynowym mistrzem Szwecji
Emil Sajfutdinow został drużynowym mistrzem Szwecji Fot. ANDRZEJ MUSZYŃSKI
Po pasjonującym finałowym dwumeczu żużlowcy Elit Vetlanda zostali drużynowymi mistrzami Szwecji na żużlu. Spory udział w tym sukcesie mieli Emil Sajfutdinow i David Ruud.

Wtorkowo-środowy finał trzymał w napięciu niemal do końca. Pierwsze starcie w Motali wygrała Piraterna 46:44. W rewanżu w Vetlandzie po 11. wyścigach gospodarze prowadzili tylko 34:31. Losy tytułu rozstrzygnęły się w kolejnych trzech startach, które Elit wygrało 13:5 i przed ostatnim biegiem odskoczyło na 11 "oczek".

W mistrzowskiej ekipie startowali Emil Sajfutdinow, który w Polsce od początku kariery broni barw Polonii oraz David Ruud (GTŻ Grudziądz). W ekipie z Motali jeździ natomiast Chris Holder (Uniabax Toruń), do którego na ostatni mecz dołączył Norbert Kościuch (GTŻ).

Najlepsze artykuły za jednym kliknięciem. Zarejestruj się w systemie PIANO już dziś!

Wyniki finałowych spotkań:
Piraterna Motala - Elit Vetlanda 46:44. Punkty zdobyli: dla Piraterny - Holder - 11+1 (1,2,3,2,3), Sundstroem - zawodnik zastępowany, Zengota - 4 (0,3,1,0,0), Pi. Pawlicki - 1 (d,1,0,-,u), Hancock - 10 (3,3,w,3,1), Rosen - 8+1 (2,1,1,2,2), Janowski - 12+2 (3,3,1,1,1,1,2); dla Vetlandy - Madsen - 8+1 (3,2,2,1,d), Ruud - 5+1 (2,3,0,u), Hampel - 2+1 (1,0,1,0), Sajfutdinow - 12 (2,2,3,3,2), Crump - 6 (2,3,0,1), Lindqvist - 1 (1,0,-,0), Jonasson - 10+1 (d,0,2,2,3,3).

Vetlanda - Piraterna 52:37. Punkty zdobyli: dla Vetlandy - Madsen - 10+2 (2,2,1,3,2),
Sajfutdinow - 6+1 (1,1,3,1), Hampel - 12 (3,0,3,3,3), Ruud - 8+1 (2,3,0,3), Crump - 6+1 (0,3,2,1), Jonasson - 6 (3,3,0,u), Lindqvist - 4+1 (2,0,0,2); dla Piraterny - Hancock - 11+1 (3,2,2,1,2,1), Sundstroem - zawodnik zastępowany, Zengota - 4+1 (1,1,1,1,0), Janowski - 7+1 (0,3,0,2,2,0), Holder - 8+1 (2,1,3,0,2), Rosen - 2+1 (0,2,d), Kościuch - 5+1 (0,1,1,3,0).

Czytaj e-wydanie »
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska