https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Fasolamina dobra w czasie diety

Oprac. KAK, Echo Dnia
(Fot. serwis prasowy vitana)
Istnieje niezliczona ilość sposobów na zrzucenie zbędnych kilogramów, jedne bardziej, inne mniej skuteczne. Dla osób, które mają problem z otyłością, jak i tych, które chcą utrzymać idealną figurę polecamy przyjmowanie fasolaminy. Fasolamina jest ekstraktem uzyskiwanym z nasion białej fasoli. Działanie tego związku polega na hamowaniu trawienia skrobi. - informują dietetycy.

Unikanie skrobi jest kłopotliwe

Specjaliści od żywienia są zgodni co do faktu, że jednym z głównych dostarczycieli węglowodanów jest skrobia, zawarta m.in. w pieczywie, makaronie, czy ziemniakach. Niestety, dieta środkowoeuropejska właściwie zasadza się na tych produktach, dlatego unikanie ich jest takie kłopotliwe. - Podczas, gdy ograniczanie słodyczy i tłuszczu jakoś mi wychodzi, z chleba czy ziemniaków po prostu nie potrafię zrezygnować - mówią zgodnie osoby odchudzające się. Niektórzy eksperci żywienia wymieniają jeszcze jeden powód dla którego powinniśmy unikać artykułów zawierających skrobię, a dokładnie wystrzegać się mieszania ich z produktami mięsnymi. Otóż wytwory te są inaczej przetwarzane przez układ trawienny, a mieszanie ich obciąża m.in. trzustkę i wątrobę, opóźnia spalanie węglowodanów, powoduje zaparcia itp.

Fasolamina z nasion białej fasoli

Dlatego ze wszystkich wymienionych powyżej powodów, osobom zmagającym się z problemem otyłości oraz tym, które chcą utrzymać idealną figurę poleca się przyjmowanie fasolaminy, czyli neutralizatora skrobi. Fasolamina jest ekstraktem uzyskiwanym z nasion białej fasoli. Działanie tego związku polega na hamowaniu trawienia skrobi. Białkowy składnik fasolaminy przyłącza się do enzymu zwanego alfa-amylaza powstrzymując go przed rozkładem skrobi na cukry. Dzięki temu porcja skrobi zostaje wydalona, a w organizmie pozostaje tylko jej część, która może być spalona podczas wysiłku fizycznego. Przyswojone węglowodany zamieniają się więc w energię i nie odkładają w organizmie w postaci komórek tłuszczowych.

Wybierając suplement diety zawierający fasolaminę warto zwrócić uwagę na zawartość składnika aktywnego, neutralizującego kalorie skrobiowe. Na rynku dostępnych jest kilka preparatów o różnym stężeniu tego związku. Z badań porównawczych wynika, że najmocniejszym suplementem tego typu jest na przykład preparat Fabacum, który zawiera 500 mg fasolaminy w jednej tabletce. 2 tabletki preparatu neutralizują 2250 kcal skrobiowych, co oznacza, że bez wyrzutów sumienia można zjeść ok. 450 g spaghetti.

Pragnąc zgubić zbędne kilogramy nie martwiąc się o efekt jo-jo, należy pamiętać, że przyjmowanie suplementów diety nie rozwiąże problemu otyłości. Prawidłowe odżywianie powinno łączyć się z aktywnością fizyczną, która zaprocentuje nie tylko w postaci idealnej figury, ale też zdrowego serca, niskiego poziomu cholesterolu oraz - co najważniejsze - znakomitego samopoczucia.

Źródło:
, Echo Dnia:Czy fasolamina jest antidotum na problemy z otyłością?

Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska