Prezentowano malarstwo, ceramikę, różne techniki graficzne, rękodzieło artystyczne (koronkę), sztukę ludową (malarstwo na szkle, plecionkę) oraz hafty kaszubskie jako sztukę użytkową.
Zaprezentowane na wystawie prace to namiastka tego, co panie posiadają w swoich domowych zbiorach i co potrafią.
Swoje prace prezentowały artystki i twórczynie ludowe
- Elżbieta Pieczka – koronka
- Brygida Wolańska – akwarela włókniana
- Anna Narloch – ceramika
- Małgorzata Obuchowska, Helena Kaczanowska, Justyna Wojciechowska – malarstwo
- Anna Przytarska – malarstwo na szkle, plecionka, haft kaszubski (szkoła borowiacka)
- Hanna Behrendt – plecionka
- Maria Ollick – wycinanka
- Danuta Landmesser, Helena Pawłowska, Barbara Karnecka, Krystyna Mięsikowska, Irena Kruse, Krystyna Jeneralska, Halina Deja, Maria Sala, Halina Sala, Ewa Siekierska, Marianna Weilandt - haft kaszubski szkoły borowiackiej i tucholskiej.
Wyjątkowe prace zachwycały turystów odwiedzających w sezonie wakacyjnym muzeum. Wystawę zobaczyło ok. 2000 osób, a usłyszeć o niej można na łamach ogólnopolskiego kwartalnika "Presto. Muzyka Film Sztuka".
Finisażowi wystawy towarzyszyły warsztaty, podczas których panie, autorki prac, opowiadały o swojej twórczości oraz pokazały uczestnikom na przygotowanych, w salach muzealnych i dziedzińcu, stoiskach swoje umiejętności. Były warsztaty z: filcowania szala, heklowania koronek, przędzenia na kołowrotku, wycinania, lepienie z gliny, wyplatania z korzenia sosny, malowania oraz haftowania.
Warsztaty zorganizowano w ramach Europejskich Dni Dziedzictwa, które w tym roku odbywają się pod hasłem „Połączeni Dziedzictwem”.
Było to niesamowite popołudnie, okazja do wielu ciekawych rozmów, planów i propozycji na przyszłość. Oby udało się chodź w części je zrealizować. Miło było usłyszeć wiele ciepłych słów o działalności Borowiackiego Towarzystwa Kultury i Muzeum Borów Tucholskich dla kultywowania i kontynuacji tradycji dziedzictwa kulturowego związanego z Borami Tucholskimi.
Organizatorzy dziękują tucholskiej Spółdzielni PSS „Społem” za borowiacki kuch, którego można było spróbować podczas finisażu.
