
Każdy z tych dodatków, z osobna uznany jest za bezpieczny lub mało szkodliwy, ale w połączeniu np. z innym artykułem spożywczym może przestać być obojętnym dla zdrowia - mówi dr n. med. Katarzyna Napiórkowska-Baran, immunolog, alergolog ze Szpitala Uniwersyteckiego Nr 2 w Bydgoszczy.

Szybkie jedzenie zaburza pracę ośrodka sytości w mózgu. Nie nadąża on wysłać sygnału o tym, że jesteśmy syci, więc dalej czujemy się głodni i jemy więcej... To sprzyja nadwadze i otyłości. Niesie też za sobą inne konsekwencje. Pokarm nie zostaje dobrze rozdrobniony w jamie ustnej, dłużej zalega w żołądku i jest dłużej trawiony. Organizm przyswaja mniej składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania- mówi dr n. med. Katarzyna Napiórkowska-Baran, immunolog, alergolog ze Szpitala Uniwersyteckiego Nr 2 w Bydgoszczy.