Potrzebne produkty:
Potrzebne produkty:
l 2 słoiki kompotu z truskawkami,
l 1 bulelka wina musującego,
l 1 litr wody mineralnej
l 1/2 l wódki czystej lub
l 200 ml spirytusu
Sposób przyrządzenia:
Do szklanego naczynia lub dużego słoja wlewamy 2 słoiki kompotu z truskawek. Dodajemy wódkę, wino i wodę mineralną. Delikatnie mieszamy. Napój musi trochę odstać - około 1 godziny - aby go dobrze "przegryzło".
Jest to przepis mojej mamy, która robiła go na prywatkę sylwestrową dla gości, na urodziny, w czasie karnawału lub na "fejderbal" (uczta na zakończenie darcia pierza, Feder to pióro).
Najlepsze w bouli były owoce.
Napój ten może być zrobiony w wersji nowoczesnej. Wtedy zamiast kompotu z truskawek dajemy dwie puszki owoców mieszanych egzotycznych.
Życzę wszystkim wesołego karnawału.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?