W projekcie „Mistrz zawodowych umiejętności”, w ramach programu Erasmus+, wzięła udział m.in. młodzież z ZS nr 2 im. Unii Europejskiej i ZS nr 3 im. Bogdana Chełmickiego w Rypinie. Pieniądze z projektu zostały przeznaczone na organizację miesięcznych staży, które uczniowie odbyli w dwóch turach: jesiennej i wiosennej.
Praca i podróże
Uczestnicy zdobywali praktyczne umiejętności m.in. w restauracjach, przedsiębiorstwach oraz w magazynach hipermarketów odzieżowych. Doskonale poznali kuchnię hiszpańską. Po sześciu godzinach pracy i w weekendy zwiedzali Granadę oraz uczestniczyli w wycieczkach do Malagi i Kordoby. Jeszcze przed wyjazdem zakwalifikowane osoby wzięły udział w szybkim kursie języka hiszpańskiego.
– Z naszej szkoły, w październiku ubiegłego roku, pojechało 18 osób – tłumaczy Joanna Krukowska, dyrektor ZS nr 3 w Rypinie. – Była to młodzież z kierunków: technik żywienia i usług gastronomicznych oraz agrobiznesu.
Będzie kolejny wyjazd
We wtorkowym spotkaniu uczestniczyli: starosta rypiński Jarosław Sochacki, przewodniczący Komisji Edukacji, Spraw Społecznych i Sportu Krzysztof Szalkowski, dyrektor Powiatowego Centrum Obsługi Oświaty Katarzyna Szczęsny oraz dyrektorzy szkół. Tematem dyskusji była nie tylko przeszłość, ale też przyszłość. Placówki planują już kolejne wycieczki.
– Projekt napisaliśmy już w lutym, wspólnie z ZS nr 2 w Rypinie oraz Zespołem Szkół Samorządowych w Zawidzu Kościelnym – dodaje Krukowska. – Otrzymaliśmy 97 na 100 możliwych punktów. Wyjazd, prawdopodobnie także do Hiszpanii, zostanie zorganizowany w przyszłym roku.
Jakie kryteria muszą spełnić uczniowie?
– Bierzemy pod uwagę kilka czynników, przede wszystkim średnią ocen, zachowanie oraz wyniki z języka obcego – wyjaśnia dyrektor ZS nr 3.
Uczniom pozostaje więc ciężka praca. Cel? Niezapomniana przygoda.
Flash INFO, odcinek 13 - najważniejsze informacje z Kujaw i Pomorza.
