MKTG SR - pasek na kartach artykułów
7 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Kuchnia barokowa...
fot. Europa w XVII wieku

Jadłospis naszych przodków. Jak ucztowali Polacy od średniowiecza po międzywojnie? Te potrawy gościły na stołach bogaczy

Kuchnia barokowa

Dzięki rękopisowi wydanemu w 1686 roku o tytule Moda bardzo dobra smażenia różnych konfektów i innych słodkości, a także przyrządzania wszelakich potraw, pieczenia chleba i inne sekreta gospodarskie i kuchenne wiemy dokładnie, co pojawiało się na staropolskich stołach.

Były to w dużej mierze zapomniane już rośliny, takie jak berberys, czarny bez, ber (podobny do prosa), manna (zboże), barszcz zwyczajny. Wyjątkowym przysmakiem były galarety mięsne i rybne.

Na stołach gościły także polewki, czyli zupy, w tym słynna czarna polewka. Przyrządzana była z mięsiw, kopru i juchy, czyli krwi zabitego zwierzęcia.

Dopiero od XVI wieku można było w Polsce posmakować cukru, który wcześniej był produktem egzotycznym, jednak jeszcze w 1648 roku za ćwierć kilograma trzeba było zapłacić aż 600 dzisiejszych złotych. W kuchniach dworskich i magnackich cukier stał się zatem synonimem luksusu, wypierając stopniowo miód.

Zobacz również

Swoją gwiazdę na opolskim rynku odsłonił Muniek Staszczyk. "Opole, I love you!"

Swoją gwiazdę na opolskim rynku odsłonił Muniek Staszczyk. "Opole, I love you!"

Tak żegnano w Łańcucie śp. prałata Władysława Kenara [GALERIA]

NOWE
Tak żegnano w Łańcucie śp. prałata Władysława Kenara [GALERIA]

Polecamy

Tego nikt się nie spodziewał! Oto co sądzą Polacy o krótszym tygodniu pracy

Tego nikt się nie spodziewał! Oto co sądzą Polacy o krótszym tygodniu pracy

Groźny fake news na stronach PAP! Jest oficjalne oświadczenie

AKTUALIZACJA
Groźny fake news na stronach PAP! Jest oficjalne oświadczenie

Oto najnowsza atrakcja turystyczna Litwy: odkryj muzeum Stasysa

Oto najnowsza atrakcja turystyczna Litwy: odkryj muzeum Stasysa