Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
2 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Tłuste ryby morskie to źródło najbardziej wartościowych form...
fot. bondd/123RF

Jak przygotować zdrowe jedzenie? 10 kuchennych błędów i sposoby, by ich unikać

Smażenie tłustych ryb morskich

Tłuste ryby morskie to źródło najbardziej wartościowych form niezbędnych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Z tego powodu zaleca się, by po łososia, makrelę, dorsza, pstrąga tęczowego czy śledzie sięgać 1-2 razy w tygodniu. Nie należy jednak smażyć ich w zwyczajowy sposób na patelni, bo wysoka temperatura powoduje rozkład cennych związków. Lepszym rozwiązaniem jest ich wstępne podsmażenie – następnie można dusić je w sosie (własnym lub dodanym) albo dopiekać. Używanie piekarnika może również całkiem zastąpić obróbkę termiczną na patelni. Dania z tłustych ryb dobrze jest też przyrządzać na parze.

Zobacz również

Trn Street City 23. Event motoryzacyjny w Toruniu

Trn Street City 23. Event motoryzacyjny w Toruniu

Korona gra bardzo ważny mecz z Puszczą. Są problemy kadrowe

Korona gra bardzo ważny mecz z Puszczą. Są problemy kadrowe

Polecamy

Po trzy polskie osady w finałach mistrzostw Europy i kwalifikacji olimpijskich

Po trzy polskie osady w finałach mistrzostw Europy i kwalifikacji olimpijskich

Ten ruch zmieni układ sił w Formule 1. Od kiedy inżynier może podjąć nową pracę?

Ten ruch zmieni układ sił w Formule 1. Od kiedy inżynier może podjąć nową pracę?

Natalia Kaczmarek pobiegnie w Bydgoszczy

Natalia Kaczmarek pobiegnie w Bydgoszczy