Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
1 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Okrutny żar leje się z nieba. Zdarzają się gwałtowne burze,...
fot. pixabay

Jesteś dłużnikiem i nawet i tym nie wiesz. Jak dbać o planetę na co dzień i ograniczać ślad ekologiczny?

Dzień Długu Ekologicznego przypada coraz szybciej

Okrutny żar leje się z nieba. Zdarzają się gwałtowne burze, nawałnice, trąby powietrzne. Nie gdzieś daleko, w Polsce. Te wszystkie zjawiska to zdaniem WWF jeden ze sposobów, na który planeta daje nam znać, że przesadziliśmy z konsumpcją.

Dzień długu ekologicznego to moment, gdy zużyliśmy zasoby Ziemi, na których odtworzenie nasza planeta potrzebuje całego roku. W 2018 roku przypada rekordowo wcześnie, bo już 1 sierpnia. "Pierwszy raz światowa konsumpcja przekroczyła dostępne zasoby w 1986 r, przedtem korzystaliśmy z naszej planety, tylko tyle ile była nam w stanie dać. Od tego czasu, każdego roku, sytuacja wygląda coraz gorzej i dzień ten przypada wcześniej niż w poprzednim roku", wyjaśnia WWF.

Organizacja działająca na rzecz ochrony środowiska naturalnego tłumaczy, jak określa się dzień długu ekologicznego. Jest wyliczamy przez dzielenie ogółu zasobów naturalnych biosfery przez światowy ślad ekologiczny, a następnie mnożony przez liczbę dni w roku. "Ślad ekologiczny ludzkości, to miara wpływu człowieka na środowisko naturalne (ile zasobów naturalnych z lądu i wody ludzie potrzebują, by zaspokoić swoje potrzeby oraz ile potrzebuje natura, żeby zaabsorbować wyprodukowany przez nas dwutlenek węgla). Bierze się więc pod uwagę zużycie paliw kopalnych, wody, gleby, emisję dwutlenku węgla, liczbę złowionych ryb. Dominującym składnikiem naszego śladu ekologicznego (60%) jest dwutlenek węgla, który pochodzi ze spalania paliw kopalnych".

Jak zadbać o planetę na co dzień i ograniczać ślad ekologiczny? Zamienić samochód na rower lub komunikację miejską, samolot na pociąg, oszczędzać energię, wodę, segregować odpady i ograniczyć produkcję odpadów, szczególnie plastiku.

W kwestii żywności jedzmy to co powstało w sposób przyjazny dla środowiska (z ekologicznym certyfikatem), najlepiej wytwarzaną lokalnie (ograniczenie emisji CO2 podczas transportu), kupując ryby i produkty rybne sprawdzajmy, czy posiadają certyfikat MSC, gwarantujący, że pochodzą ze zrównoważonych łowisk lub wybierajmy te gatunki, które otrzymały zielone światło, czyli ich konsumpcja nie obciąża znacząco środowiska. Ograniczmy jedzenie mięsa, którego produkcja wiąże się z ogromną emisją CO2 i obciążeniem dla środowiska, zaleca WWF.

Zobacz również

Skróty meczów 29. kolejki 1. Ligi. Spadek Zagłębia, Lechia bliska awansu

NOWE
Skróty meczów 29. kolejki 1. Ligi. Spadek Zagłębia, Lechia bliska awansu

Zmiany w głogowskim szpitalu. Zarząd złożył rezygnację. Wybrano już nowego prezesa

NOWE
Zmiany w głogowskim szpitalu. Zarząd złożył rezygnację. Wybrano już nowego prezesa

Polecamy

Wiemy, jakie firmy zbudują obwodnice Sępólna i Kamienia Krajeńskiego

NOWE
Wiemy, jakie firmy zbudują obwodnice Sępólna i Kamienia Krajeńskiego

Po trzy polskie osady w finałach mistrzostw Europy i kwalifikacji olimpijskich

Po trzy polskie osady w finałach mistrzostw Europy i kwalifikacji olimpijskich

Natalia Kaczmarek pobiegnie w Bydgoszczy

NOWE
Natalia Kaczmarek pobiegnie w Bydgoszczy