Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Konsument powinien dopytać

Lucyna Talaśka-Klich, [email protected], tel. 52 326 31 32
Wiceminister Bogdan Dombrowski był gościem gali Złotej Setki Pomorza i Kujaw
Wiceminister Bogdan Dombrowski był gościem gali Złotej Setki Pomorza i Kujaw Fot. Jarosław Pruss
Rozmowa z Bogdanem Dombrowskim, podsekretarzem stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi

- 16 maja otrzymał pan nominację na stanowisko wiceministra. Czym będzie się pan zajmował? **
- W zakresie moich obowiązków znalazły się rynki rolne, hodowla i ochrona roślin oraz zajmujące się tym inspekcje i Agencja Rynku Rolnego.
- Rynki rolne i nasiennictwo to ciężki kawałek chleba. Rolnicy będą pana rozliczać za każdy spadek w opłacalności produkcji. Ma pan jakiś sposób, by pomóc gospodarzom? **
- To rzeczywiście trudne sektory. W Kujawsko-Pomorskiem rolnicy produkują dużo trzody chlewnej, a ceny są niezbyt korzystne. Z kolei w drobiarstwie mamy nadwyżkę w eksporcie. Coś za coś! Ale producenci wołowiny chcą także zwiększenia eksportu ...
- Producenci wołowiny próbują też zachęcić polskich konsumentów do większego spożycia tego mięsa. Dlaczego to im się nie udaje?**
- W Polsce nie ma tradycji spożywania wołowiny, bo jemy głównie wieprzowinę i drób. Szkoda. Warto promować również wołowinę.
- A gęsi owsiane, albo jagnięcinę? **
- Polskie gęsi, także te z Kołudy Wielkiej, są dobrze znane w Europie, szczególnie w Niemczech. Ale naszą jagnięcinę warto bardziej rozreklamować. Także na Wschodzie. I trzeba dodać, że polski rząd z promocją naszej żywności idzie coraz dalej. Efekt? Zdobywamy azjatyckie rynki. Sprzedajemy tam na przykład coraz więcej wieprzowiny.
- Jednak naszym rolnikom bardzo zależy także na tym, by polscy konsumenci wiedzieli, co kupują. Co pan sądzi o dodatkowym znakowaniu polskiej żywności? **
- Więcej niż odgórnie ustalane zasady może zrobić świadomość konsumentów. To klient sklepu ma prawo dopytać, skąd pochodzi na przykład kurczak.
Dla mnie to dziwne, że kupując na przykład telewizor czy sprzęt AGD, klienci pytają niemal o wszystko, a gdy wybierają żywność, to już raczej nie. A przecież to takie ważne, co jemy. Warto docenić naszą żywność, także tę z Kujaw i Pomorza. Jest naprawdę dobra.
- Co można zrobić, by na sklepowych półkach była tańsza? Jak skrócić drogę od rolnika do sprzedawcy? **
- Warto postawić na grupy producenckie.
- A rynki i targowiska?**
- Są potrzebne, ale to nie jest panaceum. Nie stworzymy ich przecież w każdej miejscowości.
- Kujawsko-Pomorskie znane jest także z rolnictwa ekologicznego. Jak pan ocenia sprzedaż żywności wyprodukowanej w takich gospodarstwach? **
- Tutaj jest jeszcze wiele do zrobienia. Trzeba przede wszystkim uświadomić konsumentów, że taka żywność musi być droższa od tej konwencjonalnej. Przecież wyprodukowanie jej jest bardziej kosztowne. Warto o tym mówić. **

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska