
Poznaj ten prosty przepis na szybkie zrobienie idealnego makaronu z sosem pieczarkowym. Szczegóły na kolejnych slajdach.

Ugotuj makaron
Pierwszym co musisz zrobić to ugotować wodę na makaron. W tym celu do garnka wlej wodę i postaw na gaz. Kiedy woda zacznie wrzeć, to moment na kolejny krok. W zależności od ilości wlanej wody wsyp odpowiednio łyżeczkę soli na każdy litr płynu. Następnie wstaw makaron i gotuj, tak jak lubisz. Jeśli zdecydowałeś się na makaron tagliatelle, proces ten powinien trwać około 9 minut.

Pokrój cebulę i pieczarki
Nim nagrzeje ci się woda, wykorzystaj ten czas i pokrój pieczarki w plasterki, a cebulę w delikatnie większą kosteczkę. Kiedy masz już je pokrojone, na patelni rozlej olej lub oliwę z oliwek i zeszklij na niej cebulę, a następnie dorzuć do niej pieczarki.

Dodaj śmietanę
W kolejnym kroku, kiedy wszystko zmięknie, mieszając, zacznij dodawać śmietankę, która odpowiadać będzie za konsystencję naszego sosu. Dodaj sól i pieprz i nieprzerwanie mieszaj aż do momentu, kiedy całość osiągnie pożądaną gęstość. Pod koniec gotowania dodaj natkę pietruszki.