https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Na ostrzu noża

(pio)
Nawet najlepszy nóż z najlepszej stali kiedyś się stępi. Ostrzenie noża to dopiero sztuka.

Do ostrzenia służą np. rolowane maszynki czy pręty stalowe. Podczas ostrzenia należy zachować odpowiedni stały kąt, pod którym przesuwamy brzeszczot, np. dla noży kuchennych to 10-20 stopni.

Nakładki ułatwią

Jeżeli ktoś nie ma wprawy w ostrzeniu noży, może kupić specjalne nakładki, które mocuje się na brzeszczot, żeby zachować prawidłowy kąt względem kamienia. Nóż trzeba docisnąć do kamienia (najlepiej wcześniej namoczonego w letniej wodzie) i przesuwać go w jedną i drugą stronę.

2 minuty i po wszystkim

Dobry sposób to ostrzałki do noży. Pozwalają szybko naostrzyć nóż nawet w 2 minuty. Podczas ostrzenia trzymamy brzeszczot pionowo, tzn. równolegle do ziemi, żeby łatwiej było zachować odpowiedni kąt nachylenia do ostrzałki.

Na parapecie i schodach

Noże można ostrzyć też na kamiennym parapecie, schodach z kamienia lub betonu, na kamieniu ceramicznym lub diamentowym albo papierze ściernym. Można też o nożyczki. O ile zwykłe noże można ostrzyć różnymi narzędziami, o tyle noże ceramiczne ostrzy się wyłącznie na kamieniach diamentowych.

Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska