Do ostrzenia służą np. rolowane maszynki czy pręty stalowe. Podczas ostrzenia należy zachować odpowiedni stały kąt, pod którym przesuwamy brzeszczot, np. dla noży kuchennych to 10-20 stopni.
Nakładki ułatwią
Jeżeli ktoś nie ma wprawy w ostrzeniu noży, może kupić specjalne nakładki, które mocuje się na brzeszczot, żeby zachować prawidłowy kąt względem kamienia. Nóż trzeba docisnąć do kamienia (najlepiej wcześniej namoczonego w letniej wodzie) i przesuwać go w jedną i drugą stronę.
2 minuty i po wszystkim
Dobry sposób to ostrzałki do noży. Pozwalają szybko naostrzyć nóż nawet w 2 minuty. Podczas ostrzenia trzymamy brzeszczot pionowo, tzn. równolegle do ziemi, żeby łatwiej było zachować odpowiedni kąt nachylenia do ostrzałki.
Na parapecie i schodach
Noże można ostrzyć też na kamiennym parapecie, schodach z kamienia lub betonu, na kamieniu ceramicznym lub diamentowym albo papierze ściernym. Można też o nożyczki. O ile zwykłe noże można ostrzyć różnymi narzędziami, o tyle noże ceramiczne ostrzy się wyłącznie na kamieniach diamentowych.