
Rak żołądka - najczęstsze objawy. Jeden z nich można zlekceważyć!
Ryzyko zachorowania na raka żołądka może być zwiększone przez różne czynniki, takie jak palenie papierosów, nadmierne spożywanie alkoholu, dieta bogata w konserwanty, produkty smażone, wędzone i sól. Jednym z czynników, który również może przyczynić się do rozwoju choroby, jest zakażenie bakterią Helicobacter pylori. Niemniej jednak, posiadanie tej bakterii nie oznacza, że osoba na pewno zachoruje na raka żołądka.

Rak żołądka - najczęstsze objawy. Jeden z nich można zlekceważyć!
WHO uznało zakażenie Helicobacter pylori za czynnik kancerogenny, co oznacza, że może ono sprzyjać rozwojowi choroby nowotworowej. W Polsce częstość zakażenia tą bakterią wynosi obecnie około 37 proc. - informuje gastrolog. Oprócz tego, niskie spożycie witamin, zwłaszcza witaminy C oraz predyspozycje genetyczne również mogą zwiększyć ryzyko zachorowania na raka żołądka.

Rak żołądka - najczęstsze objawy. Jeden z nich można zlekceważyć!
Oprócz tego, niskie spożycie witamin, zwłaszcza witaminy C oraz predyspozycje genetyczne również mogą zwiększyć ryzyko zachorowania na raka żołądka.
