
Podczas gali w City Hotelu w Bydgoszczy podsumowaliśmy (14 listopada) IX edycję plebiscytu "Nasze Dobre z Kujaw i Pomorza 2016. Znak jakości Gazety Pomorskiej".
W specjalnym dodatku do papierowej "Pomorskiej", który ukaże się 18 listopada, zaprezentujemy wszystkich laureatów naszego plebiscytu. Wszyscy uczestnicy otrzymali certyfikaty.

Czytelnicy, jako "Super Smak Gazety Pomorskiej 2016" wybrali "Chleb gospodarza" Piekarni-Cukierni "Stan-Mar" w Czarżu.
Na zdjęciu: Marlena i Stanisław Szczęśni, współwłaściciele firmy. "Chleb gospodarza" powstał według receptury Stanisława Szczęsnego.

Wyróżnienie kapituły otrzymał tradycyjny Keczup Dworski z Włocławka firmy Polskie Przetwory.
- Jesteśmy nową firmą, ale kontynuujemy we Włocławku długoletnią tradycję przetwórstwa - mówił Marcin Kaczmarek, przedstawiciel spółki Przetwory Polskie. - W związku z tym, że na Kujawach i Pomorzu jest dużo dworków nazwaliśmy go Dworski.
Wyróżnienie wręczyli (od lewej) Jarosław Szczupak, prezes firmy Alstal oraz Maciej Goncerzewicz, szef kuchni Restauracji Sowa w Bydgoszczy.

Kapituła zdecydowała ponadto, że tytuł "Super Smak Gazety Pomorskiej 2016" w kategorii "Przetwórstwo" należy się "Mirunie nowozelandzkiej" firmy Abramczyk w Bydgoszczy.
- Jesteśmy rodzinnym biznesem, od początku lat 90. ubiegłego wieku dostarczamy klientom owoce morza i ryby z całego świata - wspominał w City Hotelu Piotr Kośmicki, dyrektor marketingu w firmie Abramczyk.