https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Naukowcy ostrzegają przed czerwonym mięsem

źródło: biznes.onet.pl
sxc.hu
Brytyjscy naukowcy radzą, aby ograniczyć ilość spożywanego czerwonego mięsa, do równowartości trzech plasterków szynki, jednego kotletu jagnięcego lub rostbefu. Badacze uważają, że większe ilości mięsa mogą powodować raka jelita grubego - informuje dailymail.co.uk.

Specjaliści z brytyjskiego rządu twierdzą, że ludzie powinni ograniczyć jedzenie czerwonego mięsa do 70 gramów tygodniowo, co może pomóc w zmniejszeniu ryzyka zachorowania na raka. Badania naukowe wyraźnie potwierdzają, że zachorowalność na nowotwór mocno związana jest z nagminną konsumpcją wołowiny.

Szkodliwym faktorem, występującym w wołowinie jest w opinii wielu specjalistów związek nadający mięsu kolor - HEM. Wykazano, że jest on odpowiedzialny za uszkodzenia błony śluzowej jelita grubego.

Brytyjczycy twierdzą, że można było zapobiec 3 800 przypadkom raka jelita grubego, jeżeli ludzie ograniczyliby jedzenie przetworzonego mięsa do 70 gramów tygodniowo.

Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska